9 rancangan & filem ngeri psikologi teratas di Netflix untuk ditonton sekarang

Satu perkara untuk menakutkan penonton anda selama beberapa hari; tetapi mempunyai kesan pada bawah sedar mereka adalah tahap yang berbeza sama sekali. Thriller psikologi Netflix ialah gabungan sempurna plot yang ditulis dengan bijak, watak yang meresahkan dan sinematografi yang mengganggu.

Jika anda sedang mencari pengalaman menggigit kuku dan garis plot yang akan membuatkan anda terus meneka, rancangan ini patut dicuba.

(Kredit foto utama dan ditampilkan: Mindhunter/IMDB)

Gelap, siri bahasa Jerman pertama Netflix, meneroka konsep perjalanan masa.

Ia memberi tumpuan kepada hubungan antara empat keluarga yang tinggal di bandar rekaan Winden. Menjangkau tiga musim, ia mempamerkan bagaimana kehidupan mereka terjejas dan konspirasi perjalanan masa terbongkar.

Siri ini pertama kali dikeluarkan pada 2017, tetapi menjadi popular global tahun ini sejurus selepas musim ketiganya ditayangkan pada bulan Jun, dengan penonton memuji naratifnya yang cemerlang. Walaupun beberapa peminat telah membuat persamaan antara siri ini danPerkara Asing— kedua-duanya mempunyai adegan yang ditetapkan pada tahun 1980-an — konsep kedua-dua rancangan ini adalah berbeza.

Filem seram psikologi 1980 ini terus menjadi filem klasik sehingga hari ini. Pelakon pemenang Oscar Jack Nicholson memainkan watak Jack Torrance, seorang penulis yang bercita-cita tinggi dan peminum alkohol yang pulih yang berpindah ke sebuah hotel terpencil bersama isteri dan anak lelakinya. Tidak lama kemudian, kewarasan Torrance mula merosot kerana kuasa ghaib di dalam hotel.

Filem ini, yang diasaskan kepada buku laris eponim oleh Stephen King, kekal sebagai klasik kultus hari ini dan telah melahirkan banyak rujukan budaya pop berkat adegan yang tidak dapat dilupakan.

Berdasarkan novel dengan nama yang sama, Kotak Burung Berlatarkan dunia pasca-apokaliptik yang dibelenggu oleh makhluk ghaib yang mesti dielakkan orang untuk melihat, supaya mereka tidak siuman dan membunuh diri. Plot berpusat pada watak Sandra Bullock, yang memulakan bersama dua anaknya dalam usaha mencari keselamatan sambil menutup mata.

Walaupun filem itu tidak dicalonkan untuk mana-mana Oscar, ia mencetuskan ‘cabaran Kotak Burung’ yang tular, di mana orang ramai mencuba aktiviti kehidupan harian sambil menutup mata dan menyiarkan videonya di media sosial. Ini menjadi sangat popular sehingga Netflix mengeluarkan amaran di Twitter yang memberi amaran kepada peminat tentang bahayanya.

Anda berjalan ke kedai buku, berbual kasar dengan kerani itu, dan serta-merta melakukannya. Nampaknya budak lelaki klasik itu bertemu dengan premis perempuan dari premis roman-com biasa, tetapi Netflix awak mengambil giliran yang lebih gelap dengan menjadikan minat cinta lelaki menjadi penguntit yang taksub. Berdasarkan buku dengan nama yang sama, siri ini mengikuti kehidupan Joe Goldberg (Penn Badgley), seorang kerani kedai buku New York dan pembunuh bersiri.

Apabila Joe jatuh cinta dengan salah seorang pelanggannya, Guinivere Beck (lakonan Elizabeth Lail), obsesi mautnya mendorongnya untuk mengintainya di sekitar bandar, di media sosial dan membunuh sesiapa sahaja yang menghalangnya. Musim 2 mengikuti plot yang sama, tetapi melihat lebih banyak pembangunan watak untuk Joe apabila dia mula bergelut dengan kecenderungan toksiknya. Musim ketiga kini dalam kerja-kerja.

Apa yang membuat awak istimewa ialah cara ia menawarkan penonton mengintip minda dan motivasi Joe, yang berubah-ubah antara pemurah dan jahat. Di sebalik jenayahnya, penonton tidak dapat mengelak daripada berlembut dengannya.

Penggemar Netflix telah menunggu kemas kini Cermin hitam musim 6 untuk beberapa lama sekarang. Mereka tidak tahu bahawa mereka akan menjalaninya pada tahun 2020 dan bukannya menontonnya pada skrin kecil.

milik Charlie Booker Cermin hitam adalah karya genius yang mempamerkan akibat yang mungkin dihadapi oleh manusia apabila kemajuan teknologi bertembung dengan sisi gelap dunia kita.

Setiap episod mengambil tema yang nampaknya tidak terlalu jauh dari realiti Nosedive dalam musim 3, contohnya, mempamerkan dunia dystopian di mana orang menilai satu sama lain berdasarkan interaksi mereka. Ia menimbulkan persamaan yang menakutkan dengan Sistem Kredit Sosial China, di mana orang dinilai berdasarkan tingkah laku sosial mereka.

Pertunjukan itu telah memenangi bahagian pujiannya — episod seperti Star Trek-esque USS Callister dan San Junipero, sebuah kisah cinta aneh dengan pengakhiran yang mengejutkan, dengan anugerah Emmy.

Filem Gerald’s Game 2017 adalah berdasarkan novel Stephen King dengan nama yang sama. Pada mulanya, thriller psikologi itu dianggap tidak boleh difilemkan untuk masa yang lama kerana konsepnya bahawa protagonis akan diikat di atas katil untuk larian selama 90 minit.

Dibintangi oleh Carla Gugina dan Bruce Greenwood, ia adalah kisah pasangan yang melawat rumah terpencil pada hujung minggu. Apabila kedua-duanya terlibat dalam permainan keriting, Gerald (Greenwood) meninggal dunia akibat serangan jantung dan isterinya Jessie (Gugina) terperangkap digari ke katil. Terperangkap dalam situasi yang hampir mustahil, Jessie perlu menggunakan akalnya untuk mencari jalan keluar daripada situasi itu sambil melawan syaitan yang dicipta oleh fikirannya akibat dari masa lalu yang kelam.

Lana dan Lily Wachowski Rasa 8 ialah satu lagi siri thriller yang cemerlang di Netflix. Lapan orang dari seluruh dunia tiba-tiba dikaitkan secara mental dan dikenali sebagai sensasi. Walau bagaimanapun, mereka perlu bersama-sama memikirkan cara untuk menjaga diri mereka selamat daripada Whispers, yang melihat mereka sebagai ancaman kepada dunia.

Kejar-mengejar kucing dan tikus antara sensasi dan bisikan semasa mereka cuba mengelak antara satu sama lain adalah sesuatu yang menarik untuk ditonton. Pertunjukan dua musim itu tidak boleh dilepaskan oleh peminat thriller psikologi.

“Bagaimana anda boleh mendahului orang gila jika anda tidak tahu betapa gilanya berfikir?” Mindhunter berjalan pada teori ini. Berlatarkan tahun 1970-an, ia adalah siri dua musim yang hebat yang membawa penonton kembali ke zaman apabila istilah ‘pembunuh bersiri’ belum lagi dicipta.

Pada masa itu, separuh daripada penduduk Amerika menggeletar ketakutan apabila nama seperti Ed Kemper, BTK Killer dan Charles Manson disebut. Ini mendorong dua ejen FBI untuk menemu bual pembunuh berprofil tinggi untuk memahami jiwa penjenayah, dan untuk menyelesaikan kes yang berterusan.

Apa yang membuat Mindhunter salah satu rancangan jenayah yang paling menarik dan cemerlang sepanjang zaman ialah cara ia memberikan penonton gambaran ke dalam fikiran seorang penjenayah yang telah melakukan perbuatan yang mengerikan. Perbualan menyeramkan yang berlaku antara ejen dan pembunuh bersiri juga menjadi sorotan.

Tidak ramai yang tahu apa yang berlaku di sebalik pintu tertutup di pusat tahanan. Atas nama patriotisme, orang ramai mungkin terpaksa mengambil langkah yang tidak bermoral. Ghoul meneroka tema-tema ini.

Minisiri tiga episod itu adalah thriller berdasarkan cerita rakyat Arab, dan membintangi Radhika Apte dalam peranan penting. Terletak dalam dunia dystopian, ia memfokuskan kepada banduan misteri yang dibawa masuk untuk disoal siasat di pusat tentera India. Banduan itu, bagaimanapun, bertindak balas dengan mendedahkan rahsia gelap penculiknya dan menggunakan kuasa ghaib.

Apa yang ditetapkan Ghoul selain adalah pemeriksaan patriotisme dan perkhidmatan kepada negara sendiri. Pertunjukan itu memberi penerangan tentang akibat sikap tidak bertoleransi yang ditaja oleh kerajaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *