80% kanak-kanak yang layak di Malaysia akan diberi vaksin sepenuhnya sebelum sekolah dibuka semula pada 2022, SE Asia News & Top Stories

PETALING JAYA (RANGKAIAN BERITA THE STAR/ASIA) – Dengan 67 kanak-kanak meninggal dunia akibat Covid-19 tahun ini berbanding enam kematian pada 2020, Kementerian Kesihatan Malaysia menyasarkan untuk melengkapkan inokulasi Covid-19 untuk 80 peratus kanak-kanak yang layak sebelum sekolah dibuka semula pada tahun 2022.

Ketua Pengarah Kesihatan, Noor Hisham Abdullah berkata statistik yang menunjukkan trend peningkatan jangkitan pada kanak-kanak di bawah umur 18 tahun membimbangkan, manakala peningkatan mendadak kematian dalam kalangan kumpulan umur ini juga membimbangkan.

Justeru, Kementerian Kesihatan menyasarkan untuk memastikan 60 peratus remaja berumur antara 12 dan 17 tahun akan mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin menjelang November 2021, katanya.

Kementerian juga menyasarkan 80 peratus daripada mereka yang layak diberi vaksin sepenuhnya sebelum sekolah dibuka untuk sesi 2022, katanya.

“Statistik yang menunjukkan trend peningkatan jangkitan dalam kalangan kanak-kanak (0 hingga 18 tahun) di Malaysia membimbangkan.

“Turut membimbangkan ialah statistik kematian, di mana 67 kematian dalam kalangan kanak-kanak telah dilaporkan pada 2021 sehingga 19 Sept, berbanding enam kematian pada 2020,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin (20 Sept).

Tan Sri Noor Hisham berkata dengan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan untuk remaja telah bermula pada Isnin, Kementerian Kesihatan menyasarkan vaksinasi untuk kanak-kanak dalam kumpulan remaja berumur antara 12 dan 17 tahun, sebagai persediaan untuk kembali ke sekolah dengan selamat.

“Usaha ini bagi memastikan risiko jangkitan di sekolah dapat dikurangkan, seterusnya mengelakkan berlakunya kes dan kluster di sekolah.

“Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (DCA) telah memberi kelulusan bersyarat untuk semua remaja berumur 12 tahun ke atas diberi vaksin.

“Oleh itu, ibu bapa dan penjaga dinasihatkan supaya mendaftarkan anak mereka yang layak melalui institusi pendidikan masing-masing dan melalui aplikasi MySejahtera dengan segera,” katanya merujuk kepada aplikasi mudah alih yang dibangunkan kerajaan Malaysia bagi memudahkan pengesanan kenalan semasa wabak itu.

Dr Noor Hisham menasihatkan ibu bapa dan penjaga supaya berhati-hati terhadap kesan sampingan di kalangan anak-anak selepas suntikan mereka, dengan mengatakan bahawa seperti ubat-ubatan lain, vaksin Covid-19 juga mempunyai kesan sampingan, tetapi ia biasanya ringan dan mengehadkan diri.

Perkara yang perlu diberi perhatian termasuk sakit dan bengkak yang mungkin berlaku di tapak suntikan, keletihan, sakit kepala, sakit otot, menggigil dan demam; serta keradangan jantung (miokarditis) dan perikarditis, walaupun ini sangat jarang berlaku.

Beliau berkata bahawa miokarditis dan perikarditis biasanya akan berlaku selepas menerima dos kedua; atau beberapa hari selepas vaksinasi dan kejadian ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki.

“Bagaimanapun, risiko miokarditis dan perikarditis lebih rendah daripada risiko keradangan jantung yang disebabkan oleh Covid-19, iaitu 37 kali lebih tinggi.

“Ibu bapa perlu memantau simptom awal seperti sakit dada, kesukaran bernafas dan degupan jantung yang cepat selepas anak menerima suntikan.

“Penyeliaan juga perlu dilakukan supaya kanak-kanak tidak melakukan aktiviti lasak dalam tempoh seminggu selepas vaksinasi,” katanya.

Dr Noor Hisham menasihati ibu bapa dan penjaga yang mempunyai soalan mengenai imunisasi untuk remaja supaya berunding dengan pakar pediatrik atau pegawai perubatan yang berkelayakan.

Bagi memastikan kejayaan usaha vaksin Covid-19 untuk golongan remaja, beliau berkata Kementerian Kesihatan turut mendapatkan kerjasama daripada pelbagai pihak terutamanya Kementerian Pendidikan, Kementerian Pertahanan, Jabatan Kemajuan Islam (Jakim), Jabatan Imigresen, Jabatan Penjara. Jabatan Kebajikan Masyarakat, serta Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

“Kejayaan negara dalam memerangi wabak Covid-19 ini bukan sahaja bergantung kepada usaha dan strategi kerajaan, malah memerlukan sokongan serta kerjasama padu daripada semua lapisan masyarakat.

“Setiap pihak perlu memainkan peranan masing-masing. Walaupun dengan liputan vaksinasi yang menyeluruh pada masa hadapan, orang ramai perlu sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan norma baharu sedia ada agar sektor ekonomi dan sosial di negara ini dapat dibuka semula dengan selamat, ” katanya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *