8 cara OneNote lebih baik daripada Evernote

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Setiap kali saya mencuba Evernote, ia mengecewakan. OneNote jauh lebih fleksibel dan kaya dengan ciri. Sudah tentu, kedua-dua Evernote dan OneNote mempunyai berbilang versi aplikasi berbeza yang berbeza dalam ciri dan kualiti merentas setiap sistem pengendalian dan platform. Oleh kerana varians itu, OneNote pada Windows Phone 8 mungkin lebih baik daripada Evernote pada Windows Phone 8, atau Evernote pada iOS Apple mungkin lebih baik daripada OneNote pada Apple iOS. Demi kesederhanaan, kami akan melihat terutamanya pelanggan OneNote dan Evernote yang paling berkuasa; versi Windows Desktop kedua-dua apl. Kedua-dua OneNote dan Evernote mempunyai apl yang tersedia pada desktop Windows, Windows 8, Windows Phone, Android, iOS dan dalam mana-mana pelayar web. Evernote juga mempunyai versi yang tersedia untuk Mac OS X dan Blackberry sekalipun.

1. Semua jenis data boleh disertakan dalam setiap nota dalam OneNote. Evernote memerlukan mencipta jenis nota yang berbeza. Sebagai contoh, anda tidak boleh mempunyai nota keratan skrin yang ditindan dengan nota dakwat, anda juga tidak boleh mempunyai lampiran audio atau video dalam satu nota yang turut termasuk tangkapan skrin, nota ditaip dan nota dakwat. Itulah kelebihan besar untuk OneNote. Saya boleh mengambil keratan skrin sesuatu daripada halaman web, dan kemudian menggunakan stilus pada tablet Windows 8 saya untuk membulatkan perkara tertentu atau melukis nota pada imej. Saya juga boleh membenamkan lampiran apa-apa jenis fail pada halaman, membulatkannya dan menulis nota mengenainya.

2. Mod dok ke Desktop memautkan nota yang anda tulis ke halaman web yang anda lihat pada masa yang sama. Ini adalah penjimat masa yang besar! Semasa saya membuat penyelidikan, saya boleh melabuhkan OneNote 2013 ke tepi skrin saya dan setiap kali saya menaip sesuatu dalam nota itu semasa saya mempunyai pelayar web di sisi lain skrin saya, URL apa sahaja yang saya cari at dikaitkan dengan nota yang saya taip. Saya tidak perlu menyalin/menampal URL ke dalam buku nota saya jika saya ingin merujuk sesuatu, semuanya dilakukan secara automatik.

3. OneNote adalah lebih baik untuk kerjasama serentak. Kedua-dua Evernote dan OneNote boleh berkongsi buku nota antara berbilang pengguna untuk kerjasama, tetapi OneNote mempunyai beberapa kelebihan yang ketara. Pertama, lebih daripada seorang boleh bekerja pada satu nota pada satu masa dalam OneNote. Semasa saya menaip nota dalam buku nota kongsi, saya sebenarnya boleh melihat nota orang lain muncul pada halaman semasa mereka menaip. Jika terdapat konflik dalam penyegerakan, berbilang “halaman konflik” dibuat yang menunjukkan di mana percanggahan itu supaya anda boleh menggabungkan kandungan dengan mudah. Ia juga menunjukkan sedikit sorotan di jidar kanan dengan nama pengarang supaya anda boleh mengetahui siapa yang melakukan apa.

4. Kerjasama yang selamat. Anda boleh berkongsi buku nota OneNote secara percuma di SkyDrive tetapi anda juga boleh berkongsi buku nota OneNote pada pelayan SharePoint peribadi yang lebih selamat jika anda mahu. Evernote boleh berkongsi 60Mb/bulan secara percuma, atau anda boleh membayar untuk jumlah data yang lebih besar, tetapi tiada pilihan kerjasama pelayan peribadi seperti OneNote, dan nota juga tidak boleh dikerjakan secara serentak oleh berbilang pengguna. Terdapat pelan langganan Evernote Business, tetapi data masih dihoskan pada pelayan Evernote berbanding pelayan milik syarikat.

5. Rakaman suara/video memautkan kod masa ke nota yang anda taip atau tulis. Katakan anda seorang pelajar dan anda berada di dalam kelas. Mungkin anda ingin merakam apa yang dikatakan oleh profesor dan mengambil nota pada masa yang sama sambil merujuk halaman web. OneNote 2013 boleh merakam fail audio atau video sebagai lampiran yang dibenamkan dalam nota anda, tetapi pada masa yang sama ia akan menjejaki perkara lain yang anda lakukan dalam nota itu dan memautkan nota yang ditulis/ditaip itu ke titik dalam rakaman audio/video apabila ia berlaku. Selepas itu, anda akan melihat butang main kecil di sebelah setiap nota yang anda taip supaya anda boleh melompat terus ke perkara yang dirakam semasa anda mengambil nota itu. Ciri ini juga sangat diperlukan untuk orang akhbar seperti kami yang kadang-kadang melakukan temu duga. Untuk pengetahuan anda, ciri ini hanya berfungsi pada versi x86/x64 OneNote 2013, bukan versi Windows RT. Evernote boleh merakam nota audio atau video sebagai item nota yang berasingan, tetapi ia tidak mendekati cara OneNote yang berkuasa mengendalikannya.

6. Pilihan organisasi hierarki dan struktur yang lebih mantap. Evernote pada asasnya meletakkan semua nota dalam senarai tatal yang besar dalam setiap buku nota. Anda boleh menyusun buku nota dan anda boleh membuat teg yang membantu menyusunnya, tetapi saya dapati pilihan organisasi struktur OneNote adalah lebih berkuasa. Selain berbilang buku nota, OneNote juga menyokong bahagian buku nota (ditunjukkan oleh tab di bahagian atas) serta nota subseksyen dalam setiap tab. Ini memudahkan untuk mencipta struktur hierarki yang lebih kompleks untuk penyelidikan anda. OneNote juga menyokong teg yang memberi anda kaedah lain untuk mengatur nota yang mungkin digunakan untuk berbilang kategori. Walau bagaimanapun, tag OneNote boleh digunakan pada baris atau kawasan tertentu bagi setiap nota. Teg Evernote hanya boleh digunakan pada halaman nota penuh.

7. Pencarian yang lebih baik. OneNote boleh dicari dari dalam menu mula Windows 7, walaupun ciri ini telah dialih keluar daripada Windows 8. OneNote juga boleh mencari nota dakwat tulisan tangan seolah-olah ia adalah teks dan ia secara automatik mengindeks teks dalam foto dan tangkapan skrin yang diletakkan dalam halaman nota . Istilah carian diserlahkan dalam nota yang anda lihat walaupun ia adalah sebahagian daripada foto atau tangkapan skrin. Evernote boleh mencari teks dalam imej juga, tetapi ia tidak berfungsi sama sekali dengan nota dakwat tulisan tangan.

8. Matematik. Sebagai tambahan kepada pelbagai alatan lukisan dan tulisan tangan, OneNote juga menyokong formula matematik. Anda boleh mencipta semua jenis persamaan matematik dalam nota anda menggunakan reben editor persamaan khas, atau anda boleh menulis persamaan menggunakan dakwat dan kemudian meminta OneNote menukar persamaan tersebut kepada simbol sebenar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *