7 telefon pintar Android paling pelik yang mendapat dana ramai

Industri telefon pintar dikuasai oleh gergasi teknologi seperti Samsung dan Apple, tetapi itu tidak menghalang beberapa syarikat daripada cuba mencipta sesuatu yang baharu. Kickstarter telah membuka pintu untuk beribu-ribu projek dan telefon pintar tidak berbeza. Berikut ialah tinjauan beberapa telefon yang paling unik dan benar-benar pelik yang dibiayai oleh komuniti teknologi di tapak seperti Kickstarter dan IndieGoGo.

7. Ubik One

Tarikh Crowdfunded: 2015Spesifikasi: Paparan IPS HD Penuh 5.5-inci, Mediatek Octacore MT6795 2.2 Ghz, 3 GB RAM, kamera Sony 20MP, 16 GB onboard boleh dikembangkan melalui mikroSD, Android 5.1.1, 3100 mAh

Ubik Uno diumumkan melalui Kickstarter pada 21 Jul 2015 dan dikeluarkan lewat tahun itu pada bulan September, tetapi kebanyakan liputan media untuk peranti itu agak negatif. Beberapa kritikan terbesar tentang telefon datang daripada keputusan reka bentuk yang dibuat oleh pasukan itu. Logo U yang besar di bahagian hadapan kelihatan seperti butang tetapi tidak. Sisi adalah tanpa bezel seperti yang dijanjikan, tetapi telefon mempunyai dagu atas dan bawah yang agak besar.

Spesifikasinya agak pertengahan untuk masa mereka dan telefon yang berharga $320 mendapati dirinya sukar untuk membezakan dirinya daripada persaingan seperti OnePlus 2, yang menampilkan perkakasan yang lebih baik untuk harga yang lebih rendah.

6. Telefon Teka-teki

Tarikh Crowdfunded: November 2015Spesifikasi: Paparan HD Penuh 5.5-inci dengan pemproses okta-teras ARM 64-bit, 3GB RAM, kamera hadapan 5-megapiksel, penembak belakang 12-megapiksel, 2,800 mAh, port USB-C

Telefon Teka-teki dicipta pada kemuncak kegilaan telefon modular pada tahun 2015, apabila Project Ara bersedia untuk menjadi perkara percubaan besar seterusnya daripada Google. Syarikat di sebalik telefon itu memutuskan untuk menggunakan IndieGoGo sebagai platform terima kasih kepada matlamat pembiayaannya yang fleksibel, membolehkan mereka mengumpul semua dana walaupun kempen itu tidak berjaya.

Telefon Teka-teki mempunyai tiga modul yang digelar Otak, Jantung dan Tulang Belakang. Modul Brain menempatkan CPU, GPU, RAM, memori dan kamera. Modul Jantung menempatkan bateri, manakala modul Spine mengandungi paparan. Matlamat Telefon Teka-teki adalah untuk mempunyai modul saiz yang berbeza untuk memenuhi saiz telefon setiap orang, tetapi realitinya agak berbeza.

Arrow Electronics memulakan kempen dengan meminta $250,000 dan mereka berjaya mengumpul $116,005 atau 46% daripada dana yang mereka cari. Kini 2017 dan kemas kini terakhir daripada syarikat adalah 4 bulan yang lalu, menyatakan bahawa telefon itu masih akan datang. Kemas kini itu berbunyi:

Penyokong dan penyokong PuzzlePhone yang dihormati, tiada berita mengenai tarikh keluaran PuzzlePhone pada ketika ini. Sehingga hari ini, kami tidak dapat mengesahkan atau menafikan bahawa Peranti Pekeliling telah memperoleh lebih banyak dana persendirian untuk meneruskan pembuatan PuzzlePhone disebabkan oleh skim pembayaran yang perlahan dan tidak cukup fleksibel bagi dana awam yang komited.

Jadi lebih daripada 2 tahun kemudian dan penyokong projek ini yang membayar $333 dibiarkan tinggi dan kering. Siapa tahu menghasilkan telefon pintar modular boleh menjadi sangat sukar, bukan?

5. Eye Android Case untuk iPhone

Tarikh Crowdfunded: 2017Spesifikasi: Paparan HD Penuh 5″ dengan slot microSD, 2 slot SIM dan 2,800mAh dengan Android

Idea ini dilancarkan pada Kickstarter awal tahun ini dan bertujuan untuk membawa pengalaman Android kepada iPhone 6 dan 6+, 6S dan 6S+, 7 dan 7+. Mereka masih belum menghantar untuk menghantar sarung Android mereka kepada penyokong walaupun tarikh keluaran dijangka pada Ogos 2017 apabila kempen dilancarkan. Walau bagaimanapun, mereka cukup bermurah hati dengan kemas kini mereka.

Garis masa asal tidak mencukupi untuk melengkapkan produk dan tidak termasuk sebarang kelonggaran yang perlu untuk meluluskan peranti komunikasi dengan semua kelulusan kawal selia yang diperlukan. Peringkat ini bersama [sic] diperlukan 4 bulan jika ia berjalan lancar.

Mereka juga telah berkongsi beberapa model cetakan 3D bagi kes yang sedang mereka bangunkan semasa mereka berusaha mendapatkan kelulusan.

Projek ini masih kelihatan di udara sama ada ia akan dihantar atau tidak, tetapi ia sememangnya menarik. Salah satu kes penggunaan yang ditunjukkan dalam Kickstarter ialah dapat melakukan kewangan anda pada iPhone anda sambil bertukar kepada kalkulator Android. Nasib baik kami pengguna Android mempunyai pilihan kalkulator pop timbul daripada Gedung Google Play.

Kes Android Eye Smart ialah $189 semasa Kickstarter.

4. Telefon Jeli

Tarikh Crowdfunded: Mei 2017Spesifikasi: Paparan 2.45-inci dengan resolusi 240 x 432, pemproses empat teras 1.1Ghz, 1GB RAM, storan boleh kembang 8GB, kamera belakang 8-megapiksel, kamera hadapan 2-megapiksel, Android 7.0, bateri 950mAh

Mahu telefon pintar terkecil di dunia dengan sambungan 4G? Itu ialah Telefon Jeli, yang telah Dimulakan dengan jayanya pada awal tahun ini dan kini tersedia untuk pembelian di AS pada harga rendah dan rendah iaitu $125. anda mendapat telefon dengan spesifikasi tulang belakang yang anda lihat di atas, tetapi dalam saiz telefon flip yang sesuai dengan poket syiling anda.

En. Mobile melakukan semakan menyeluruh terhadap telefon ini yang menyebut beberapa perkara negatifnya, termasuk hakikat bahawa Android tidak direka untuk menyokong skrin yang sekecil telefon yang terdapat pada Telefon Jeli. Pengalaman apl dan ketidakupayaan untuk mengubah saiz apl agar sesuai dengan skrin kecil membawa kepada pengalaman yang mengecewakan. Tetapi hei, ia kecil dan tidak seperti beberapa produk lain dalam senarai ini, anda sebenarnya boleh membelinya.

3. Telefon Cahaya

Tarikh Crowdfunded: 2015Spesifikasi: Ia adalah telefon ¯_(ツ)_/¯

Telefon Ringan menarik kerana ia merupakan satu cara untuk meninggalkan telefon semasa anda dan semua gangguannya, tetapi masih menawarkan orang ramai cara untuk menghubungi anda. Ia adalah telefon bersaiz kad kredit yang hanya mampu menerima dan membuat panggilan telefon. Ia mempunyai 20 hari siap sedia dan dail laju boleh atur cara supaya anda boleh menghubungi mereka yang anda perlukan semasa anda tiada akses kepada telefon anda.

Ia idea yang menarik, tetapi saya tidak pasti kepada siapa semua ini menarik. Walaupun begitu, The Light Phone sebenarnya tersedia untuk dibeli tetapi kini dalam pesanan belakang kerana populariti.

2. ZTE Hawkeye

Tarikh Crowdfunded: 2017Spesifikasi: Paparan HD Penuh 5.5-inci, pemproses Qualcomm Snapdragon 625, Dwi Lens 13MP + 12MP dengan kamera belakang zum optik, 3GB RAM / 32GB ROM, Sokongan Dwi SIM/microSD, 3000 mAh

ZTE menyaksikan kejayaan Nextbit Robin Kickstarter dan memutuskan untuk mencuba dan memikat juruteknik dengan telefon pelekat diri yang menampilkan penjejakan mata. Kickstarter dilancarkan awal tahun ini meminta $500k untuk membangunkan telefon, tetapi selepas sebulan ZTE hanya berjaya mengumpul $36,000 daripada penyokong.

Memandangkan projek itu tidak mencapai matlamatnya, ZTE menutupnya dan kini kita tidak akan tahu sama ada Hawkeye akan menjadi telefon yang layak. Untuk spesifikasi yang anda lihat, telefon itu berharga $199 dan menampilkan beberapa bahagian belakang yang funky atas nama sebagai pelekat sendiri.

1. Nextbit Robin

Tarikh Crowdfunded: September 2015Spesifikasi: Paparan 5.2″ IPS 1080p, pemproses Snapdragon 808, 3GB RAM, kamera belakang 13MP, kamera hadapan 5MP, port USB-C, pengimbas cap jari, bateri 2,680mAh

Nextbit Robin boleh dikatakan telefon yang paling berjaya dalam senarai ini, kerana ia berusaha untuk mencipta cara baharu untuk menggunakan telefon anda sepenuhnya. Walaupun ia hanya menampilkan 32GB storan onboard, setiap pengguna Nextbit Robin mendapat 100GB ruang storan untuk menukar apl pada telefon mereka. Ia adalah konsep novel tetapi tidak kekal.

Syarikat itu telah dibeli oleh Razer dan saki-baki syarikat sedang digunakan semula untuk mengusahakan prototaip telefon pintar Razer sendiri. Anda masih boleh membeli Nextbit Robin pada harga sekitar $125, yang jauh berbeza daripada harga pelancaran $399 yang diterima telefon apabila ia mula diperkenalkan.

Di sebalik semua ciri pelik yang membolehkan awan, warna dan reka bentuk Nextbit Robin menjadikannya telefon yang menonjol daripada orang ramai.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *