62% daripada penceramah ucaptama wanita mengalami diskriminasi pada persidangan teknologi – TechRepublic

istock-1149165922.jpg

Walaupun mengorak langkah dalam meningkatkan perwakilan untuk ahli panel dan penceramah wanita, persidangan masih menampilkan ciri berat sebelah reka bentuk yang menjadikannya lebih membebankan dan kurang selesa untuk wanita menghadirinya, menurut laporan tahunan kedua “Speak Up” Ensono, “Speak Up 2020: Redesigning Tech Persidangan dengan Wanita dalam Fikiran.”

Seperti laporan 2019, kajian itu mengkaji bagaimana wanita diwakili di persidangan teknologi dan cabaran sistemik tanpa sokongan yang mencukupi untuk wanita kembali dengan penuh semangat. Ensono bertanya kepada wanita tentang pengalaman persidangan teknologi dan barisan ucaptama yang diaudit untuk menentukan nisbah pembesar suara lelaki kepada wanita.

Tinjauan lebih mendalam tentang cara berat sebelah tidak sedar dalam reka bentuk persidangan mempengaruhi pengalaman wanita ialah ciri baharu untuk 2020, begitu juga dengan melihat kepelbagaian melangkaui jantina. Wanita kulit berwarna ditanya tentang pengalaman persidangan. Ensono juga mengkaji perbezaan dalam barisan utama antara semua wanita dan wanita kulit berwarna.

COVID-19 menjejaskan persidangan secara peribadi yang ditubuhkan secara besar-besaran, dengan persidangan maya (SXSW) dibatalkan (TechCrunch Disrupt, Dreamforce), tetapi itu tidak bermakna isu yang didedahkan dalam laporan Speak Up 2019 sudah semestinya ditangani.

Wanita kurang diwakili

Wanita membentuk 28% daripada penceramah ucaptama pada persidangan teknologi sepanjang tiga tahun lalu, dan wanita berwarna hanya terdiri daripada 8%.

Laporan 2020 mendapati bahawa 62% daripada penceramah ucaptama wanita berkata mereka mengalami diskriminasi secara langsung pada persidangan teknologi secara bersemuka, dan 39% berkata mereka mengalami gangguan seksual. Tambahan pula, 71% wanita yang menyampaikan ucaptama secara bersemuka tidak merasakan persidangan direka mengikut fikiran wanita: Contohnya, bangku bar sering digunakan untuk tempat duduk di atas pentas, tetapi ia meletakkan ahli panel yang memakai skirt berisiko mengalami kerosakan almari pakaian, dan jenis mikrofon yang digunakan direka untuk sut (lelaki), bukannya untuk pakaian. Podium dan projektor direka untuk lelaki yang lebih besar. Beg swag selalunya ditujukan kepada peserta lelaki. Tiga ciri persidangan teratas yang tidak direka untuk wanita: 60% perabot, 47% peralatan A/V, 42% swag/kemudahan.

Mengambil persidangan teknologi tahun ini secara maya menangani diskriminasi, gangguan dan kebimbangan almari pakaian, tetapi kami belum keluar dari hutan lagi–sejauh ini.

Walaupun memakai mikrofon yang mencabar, laporan McKinsey dan LeanIn.org Women in the Workplace meninjau 329 syarikat dan lebih daripada 68,000 pekerja mendapati bahawa 50% wanita mengalami gangguan atau dibicarakan dan 38% meminta orang lain mengambil kredit untuk mereka. idea. Dibicarakan dan diabaikan adalah isu yang dihadapi wanita, baik secara bersemuka mahupun dalam persidangan terpencil norma baharu.

Pameran Elektronik Pengguna (CES) memasukkan tiga ucaptama yang diterajui wanita pada 2017 dan empat pada 2018 dan kemudian menjemput empat wanita untuk memberikan empat daripada sembilan ucaptamanya pada 2019. Pada akhir 2019, Shoptalk, sebuah persidangan runcit utama, mengumumkan semua penceramah 2020 akan menjadi wanita. Perwakilan ucaptama bukanlah segala-galanya, kerana peserta “purata” (biasanya) menemui pengalaman yang lebih berharga di lantai, di gerai, sesi pecah dan acara rangkaian.

Ensono mengaudit 18 persidangan teknologi global utama, selama tiga tahun, mencatat data untuk dibandingkan dengan laporan Speak Up 2019, dan turut meninjau 500 wanita dari AS dan UK yang menghadiri persidangan teknologi dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

LIHAT:Dasar tempat kerja COVID-19(TechRepublic Premium)

Penemuan utama

 • 59% wanita kulit berwarna berkata mereka mengalami diskriminasi pada persidangan teknologi, berbanding 43% wanita kulit putih.
 • Pada 2019, 18% daripada penceramah utama di persidangan teknologi adalah wanita kulit putih, 14% adalah wanita kulit berwarna, 68% adalah lelaki.
 • Persidangan mungkin termasuk sesi yang ditujukan kepada wanita, tetapi ketinggalan dalam menyediakan ciri yang memudahkan wanita untuk hadir, iaitu bilik ibu.72% persidangan teknologi mempunyai kemudahan untuk wanita.
 • 56% mempunyai bilik ibu, tetapi hanya 24% wanita yang ditinjau telah menghadiri persidangan dengan satu.28% telah mengadakan pertemuan wanita yang dihoskan persidangan.
 • 17% menawarkan penjagaan harian di tapak. 11% menyediakan stipend penjagaan kanak-kanak.
 • Suhu bilik mempengaruhi lelaki dan wanita secara berbeza:
 • Lelaki melakukan tugas kognitif dengan lebih baik apabila suhu bilik di bawah 70 darjah, tetapi wanita lebih teruk.
 • Hanya 21% daripada mereka yang ditinjau menghadiri persidangan dengan tandas neutral jantina, yang terutamanya mengecualikan orang bukan binari dan tidak mematuhi jantina juga.

Kekurangan garis panduan yang boleh diambil tindakan untuk melaporkan salah laku

 • 60% wanita telah menghadiri persidangan dengan pernyataan kod kelakuan formal, yang laporan itu menekankan keperluan persidangan, dengan peruntukan untuk pelaporan tanpa nama–laporan itu menyatakan bahawa ia adalah penting untuk gangguan seksual dan semua bentuk diskriminasi.
 • Hanya 20% wanita pada tahun 2020 tidak pasti sama ada mana-mana persidangan yang telah mereka hadiri mempunyai pernyataan kod tingkah laku, berbanding dengan 49% pada 2019
 • 84% wanita berkata mereka percaya bahawa penganjur menghebahkan dasar mereka dengan secukupnya
 • Daripada 59% wanita kulit berwarna yang mengalami diskriminasi, 63% mengatakan ia berasaskan kaum, berbanding dengan 47% yang mengatakan ia berasaskan jantina
 • Sebab wanita tidak melaporkan gangguan seksual: 29% mengalaminya pada persidangan teknologi, 29% tidak pernah melaporkannya, 57% menyatakan kekurangan proses formal atau jelas untuk bercakap tentang salah laku

Diskriminasi

 • 30% wanita Afrika-Amerika dan Latina berkata kekurangan kepelbagaian dalam kalangan penceramah akan menghalang mereka daripada menghadiri persidangan akan datang
 • 80% wanita kulit berwarna mengatakan mereka adalah satu-satunya wanita kulit berwarna pada panel
 • 82% wanita dengan gelaran teknikal berkata mereka lebih berkemungkinan untuk kekal bersama syarikat mereka lebih lama jika mereka dihantar ke lebih banyak persidangan teknologi
 • 61% wanita berkata syarikat mereka lebih berkemungkinan menghantar seorang lelaki ke persidangan teknologi berbanding wanita.
 • 49% daripada wanita tersebut berkata ia disebabkan oleh berat sebelah tidak sedarkan diri, dan 32% berkata ia adalah diskriminasi terang-terangan.
 • 39% wanita yang telah memberikan ucaptama mengatakan bahawa mereka pernah mengalami gangguan seksual pada suatu acara, berbanding dengan 29% wanita secara keseluruhan.
 • 62% wanita yang telah memberikan ucaptama berkata mereka pernah mengalami diskriminasi pada sesuatu acara, berbanding 48% wanita secara keseluruhan.
 • 45% penceramah ucaptama wanita mengalami diskriminasi kaum, 43% mengalami diskriminasi jantina, dan 32% mengalami diskriminasi orientasi seksual

Strategi untuk penambahbaikan

Laporan itu membungkus penyelidikan dengan empat strategi yang boleh diambil tindakan untuk syarikat memacu usaha kepelbagaian dan rangkuman melalui kehadiran dan penajaan mereka di persidangan, mempromosikan lebih banyak peluang untuk wanita, dan mewujudkan persekitaran industri yang lebih saksama.

 1. Meningkatkan pengalaman persidangan untuk wanita. Untuk acara maya, mereka boleh menetapkan garis panduan untuk perwakilan dan etika yang mereka harapkan penganjur untuk mengikuti. Mereka juga boleh menguatkuasakan akibat dengan enggan menghantar pekerja ke persidangan yang tidak memenuhi piawaian tersebut.

 2. Persidangan doktor haiwan dan tawarkan maklum balas yang jujur. Syarikat harus meminta maklum balas daripada pekerja selepas mereka pulang dari persidangan.

 3. Menyediakan mekanisme yang jelas untuk melaporkan salah laku, sebagai contoh, persidangan boleh mencetak nombor kecemasan dan maklumat penting lain di belakang lencana ID untuk memastikan kebolehaksesan atau untuk menghebahkan peraturan etika untuk mesyuarat maya. Lencana bukan hanya untuk ID. Laporan yang dipetik pada persidangan Microsoft Ignite 2019, para hadirin ditawarkan lencana yang memaparkan tahap interaksi manusia yang selesa dengan pemakainya serta kata ganti nama pilihan mereka. Lencana ini menunjukkan bagaimana perubahan mudah boleh membantu peserta persidangan menentukan sempadan dan menetapkan standard tingkah laku yang jelas.

 4. Memperkasakan pekerja untuk menyokong satu sama lain, mengadakan latihan sensitiviti.

Kecondongan tidak sedar terhadap wanita bukanlah masalah yang akan diselesaikan dalam sekelip mata, kata laporan itu. “Stereotaip tentang wanita wujud di seluruh budaya kita yang lebih luas, dan kebanyakan orang menyerapnya pada usia yang sangat awal.”

Syarikat, katanya, “boleh mengambil langkah konkrit untuk memastikan wanita yang mereka hantar ke persidangan teknologi berasa selamat dan disokong serta mempunyai pilihan untuk menangani sebarang pengalaman negatif yang mereka hadapi. Mereka boleh melabur dalam sumber dalaman yang memeriksa persidangan dan menghantar maklum balas peserta. Dan mereka boleh melengkapkan pekerja mereka dengan alatan yang mereka perlukan untuk menyokong satu sama lain di persidangan, sama ada secara peribadi atau dalam talian.”

Dengan langkah ini, lebih ramai wanita akan menghadiri persidangan dan berkemungkinan akan kembali. “Dan mungkin kemudian generasi kanak-kanak akan datang akan membesar dengan lebih ramai saintis, penyelidik, dan jurutera wanita dan menggerakkan jarum sedikit lebih jauh ke arah kesaksamaan.”

NF Mendoza berpangkalan di Los Angeles. Beliau mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Kewartawanan Penyiaran dan Kajian Kritikal Pawagam dan Sarjana Penulisan Profesional, kedua-duanya dari USC. Nadine mempunyai pengalaman lebih 20 tahun sebagai wartawan yang meliputi filem, TV, hiburan, b…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *