6 pelindung matahari selamat terumbu terbaik untuk dicuba di percutian pantai anda yang seterusnya

Jadi, anda menikmati hari yang santai di tepi pantai dan anda telah menggunakan SPF yang mencukupi untuk menjadikan diri anda 10 warna lebih putih.

Umum mengetahui bahawa memakai pelindung matahari bukan sahaja merupakan pertahanan terbaik anda terhadap anti-penuaan, tetapi juga terhadap selaran matahari dan kanser kulit. Kita semua untuk melindungi kulit kita daripada merosakkan sinaran UV, tetapi kita mungkin juga merosakkan terumbu karang dalam proses itu.

Pada 2018, Hawaii menjadi negeri pertama di AS yang melarang penjualan pelindung matahari yang mengandungi dua bahan biasa dalam produk: oxybenzone dan octinoxate. Walaupun kedua-duanya merupakan penyekat UV yang biasa digunakan di seluruh dunia, ia juga telah dianggap berpotensi berbahaya kepada hidupan akuatik — paling membimbangkan, pelunturan karang. Bahan-bahan lain seperti octocrylene, homosalate, dan octisalate juga didapati berpotensi merosakkan hidupan marin.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa masih tiada definisi yang dipersetujui tentang apa yang merupakan produk “selamat terumbu”. Kekurangan peraturan kerajaan bermakna pengeluar tidak perlu menguji setiap produk sebelum ia dipasarkan.

Ini tidak bermakna anda harus meninggalkan pelindung matahari sama sekali, Sebaliknya, pengetahuan yang betul tentang bahan-bahan adalah kunci untuk memastikan anda meninggalkan sedikit kesan kimia semasa berada di lautan. Selain mengelakkan bahan-bahan yang disebutkan di atas, pelindung matahari mineral (aka fizikal) dengan zink oksida “bukan nano” atau titanium dioksida juga merupakan alternatif yang lebih baik untuk kesihatan terumbu karang kerana ia tenggelam dan menjadi sebahagian daripada sedimen lautan dan bukannya larut di lautan dan berpotensi mengancam hidupan laut.

Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar ingin membuat perubahan, terdapat lebih banyak langkah mesra terumbu yang boleh anda ambil. Memakai pakaian dengan UPF (faktor perlindungan ultraungu), sebagai contoh, akan memerlukan pelindung matahari yang lebih sedikit untuk digunakan sementara masih memberi anda jumlah perlindungan yang sama.

Walaupun penting kita melakukan segala yang kita boleh, perubahan iklim masih menjadi punca nombor satu bagi kematian terumbu karang dan bahaya hidupan marin di seluruh dunia, jadi membuat keputusan termaklum tentang setiap pembelian yang anda buat bukan sahaja pelindung matahari boleh membuat perbezaan yang besar.

Berikut ialah pelindung matahari selamat terumbu terbaik yang akan lebih mesra alam sekitar.

Direka bentuk untuk menyediakan perlindungan UVA/UVB spektrum luas sambil mengurangkan kesan cahaya HEV (termasuk cahaya biru) dan pencemaran, formula organik bebas minyak ini mengandungi Kompleks Spektrum Penuh 360掳 proprietari tumbuhan jenama, dan dipenuhi dengan antioksidan, sel stem tumbuhan dan niacinamide untuk menggalakkan kulit yang berseri dan awet muda. Zink oksida bukan nano yang lutsinar juga menjadikan asas yang baik di bawah solekan, dan yang paling penting, telah diuji untuk Mesra Terumbu Hawaii dengan tidak mengandungi oksibenzon dan octinoxate.

Formula super-sheer, hampir-hampir-hampir-ada ini berfungsi berganda sebagai pelindung matahari dan primer, dan dengan mudah sebati ke dalam kulit anda tanpa sebarang lapisan putih. Sebagai pelindung kulit mineral sepenuhnya, formula ini mengandungi zink oksida bukan nano dan teknologi inovatif yang menggantung pelindung matahari aktif dalam matriks untuk kemasan yang benar-benar bersih. Selain perlindungan SPF 30, harap dilindungi daripada kesan merosakkan cahaya biru.

Dikuasakan oleh 22 peratus zink oksida bukan nano, SPF spektrum luas bebas oksibenzon ini memberikan perlindungan terbaik yang mungkin terhadap sinaran UVA dan UVB tanpa merosakkan lautan lagi. Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, yang ini mempunyai kanji beras untuk membantu mengekalkan kulit matte sepanjang hari, manakala ekstrak biji markisa kuning menyediakan antioksidan yang menyokong sistem pertahanan dalaman kulit, memberikan lebih perlindungan daripada pencemaran dan kerosakan radikal bebas dalam jangka masa panjang.

La Roche-Posay yang terkenal dengan pelindung mataharinya, dan untungnya, kedua-dua penapis utama dalam rangkaian Antheliosnya, Mexoryl SX dan Mexoryl XL, telah terbukti tidak mempunyai kesan negatif ke atas batu karang. Daripada banyaknya, Pelindung Matahari Mineral Zinc Oxide SPF50 mendapat undian kami untuk menjadi sangat ringan, dengan tekstur tidak memutih yang meninggalkan kemasan matte pada kulit sepanjang hari. Formula ini juga mengandungi ekstrak daun tropika yang kaya dengan antioksidan untuk membantu melindungi kulit daripada radikal bebas yang disebabkan oleh sinaran UV, dan kalis air sehingga 40 minit supaya anda boleh mencelupkan jari kaki anda ke dalam lautan dengan ketenangan fikiran.

Diformulasikan dengan 20 peratus bukan nano zink oksida, ekstrak alga yang kaya dengan antioksidan, dan ekstrak pucuk bunga matahari untuk memberikan perlindungan kerosakan UV dan radikal bebas, pelindung matahari ini adalah anugerah untuk mereka yang inginkan wira pelbagai tugas. Formula yang ringan dan nipis bukan sahaja menawarkan perlindungan daripada penceroboh alam sekitar, tetapi juga tidak meninggalkan kemasan berkapur atau berminyak pada kulit anda.

Komitmen All Good terhadap terumbu karang bermakna pelindung matahari ini sama baiknya dengan lautan seperti pada wajah anda. Campuran zink oksida dan bahan botani seperti minyak kelapa organik, teh hijau, rosehip, dan minyak buriti menyuburkan kulit sambil membaikinya daripada selaran matahari dan selaran angin. Memandangkan ia berasaskan mineral, anda juga boleh mengharapkan perlindungan spektrum penuh terhadap sinaran UVA dan UVB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *