6 daripada Alternatif Raspberry Pi Terbaik

Mengenai komputer papan tunggal, Raspberry Pi adalah juara yang tidak dapat dipertikaikan. Mikrokomputer bernilai $35 telah mengumpulkan peminat di seluruh dunia, berkat keupayaannya untuk melaksanakan fungsi berasaskan PC pada sebahagian kecil daripada harga peralatan komersial. Sudah tentu, ia bukan komputer mikro yang paling berkuasa atau paling murah, tetapi kejayaannya yang meletup telah menarik ramai peniru. Jika anda sedang mencari komputer papan tunggal yang bukan Raspberry Pi, berikut ialah beberapa alternatif Raspberry Pi terbaik untuk diperiksa.

Jika apa yang anda cari adalah kuasa semata-mata, jangan lihat lebih jauh daripada papan Pengkomputeran Unit Seterusnya Intel.

Seni bina x86/x64 Intel masih mempunyai kelebihan berbanding pemproses ARM setakat beban kerja desktop tradisional. Papan NUCnya dibina sebagai sistem penuh di sekeliling CPU berkuasa Intel, menawarkan prestasi yang setara dengan komputer meja.

Terdapat berpuluh-puluh model NUC berbeza tersedia, dengan pelbagai konfigurasi dan faktor bentuk. Sesetengahnya datang dengan subsistem grafik bersepadu peringkat pertengahan. Yang lain membenarkan anda menggunakan GPU khusus, membolehkan penggunaannya walaupun sebagai PC permainan mikro.

Satu lagi kelebihan seni bina PC x86 klasik mereka ialah anda boleh menggunakan hampir semua perisian PC pada papan NUC, termasuk Windows Microsoft.

Malangnya, semua kuasa dan keserasian ini datang pada harga. Malah papan NUC yang paling murah berharga satu tan lebih daripada apa yang anda akan bayar untuk Pi, jadi ia mungkin bukan pilihan terbaik untuk tukang tinker dan peminat DIY.

Udoo, Udoo Dual dan Udoo Quad yang pertama telah berjaya dimulakan pada tahun 2013. Mereka menawarkan lebih banyak kebolehkembangan hujung kuasa daripada kebanyakan alternatif yang tersedia pada masa itu. Model pertama itu juga dilengkapi dengan pemproses ARM. Keluarga itu tidak lama lagi berkembang untuk memasukkan CPU Intel. Keserasian dengan kod x86 adalah bagus untuk dimiliki tetapi tidak ada yang mengagumkan seperti model terkini yang berjaya dilakukan, terima kasih kepada CPU Ryzen AMD.

Udoo Bolt Gear yang terbaru dan terhebat didatangkan dengan CPU AMD Ryzen Embedded V1000 4-teras 3.6GHz dan Grafik AMD Radeon Vega. Ia boleh dikembangkan dengan sehingga 32 GB RAM dwi-saluran DDR4 dan menjalankan hampir mana-mana perisian x86 atau x64 yang anda gunakan walaupun jika kita bercakap tentang suite penyuntingan video, permainan triple-A atau pengalaman realiti maya.

Oleh itu, adalah wajar bahawa walaupun saiznya kecil, ia akan membuatkan anda kembali hampir sama seperti konsol permainan.

Pendekatan di sebalik siri Banana Pi komputer papan tunggal (SBC) adalah mudah: menawarkan lebih daripada Raspberry Pi pada harga yang sama. Itulah yang dilakukan oleh Banana Pi yang pertama, dan selepas lebih daripada sedozen varian model di antara mereka, itulah yang dilakukan oleh Banana Pi M5 terkini, sekali lagi, dengan menaikkan sekali Raspberry Pi 4.

Banana Pi M5 didatangkan dengan CPU S905X3 Quad Core Cortex-A55 2GHz oleh Armlogic dan GPU Mali-G31 MP2. Ia mempunyai 4 GB RAM dan dilengkapi dengan storan onboard denyar 16 GB eMMC, dengan pilihan sehingga 64 GB. Ia juga menyokong MicroSD sehingga 256 GB.

Selebihnya spesifikasinya tidak jauh berbeza daripada model asas Raspberry Pi 4, menjadikan pilihan antara mereka lebih mudah: lebih banyak RAM atau storan?

Ramai orang menyukai nisbah harga-ke-prestasi ODroid XU4, yang memberi kesan yang serius terima kasih kepada CPU 8 teras Samsungnya. Namun, itu ketika itu. Kini, ODroid N2+ baharu meningkatkan prestasi dengan +25% untuk menggandakan prestasi XU4 (bergantung pada tugasan).

N2+ ialah semakan dinaik taraf bagi N2 biasa, meningkatkan jam CPU Cortex-A73 quad-corenya kepada 2.4 GHz dan CPU Cortex-A53 dwi-teras kepada 2 GHz. Dipasangkan dengan GPU Mali-G52, mereka mungkin tidak membuat spesifikasi yang paling mengagumkan, tetapi mereka cukup pantas untuk meniru Wii Nintendo.

Walau bagaimanapun, ia juga lebih mahal daripada Raspberry Pi, dan jika anda tidak mahu prestasinya menurun kerana pendikit terma, anda juga perlu melengkapkannya dengan penyejuk aktif pilihannya (dijual berasingan).

Adakah anda mahu menjalankan Windows dan perisian x86/x64 lain pada papan mikro yang tidak menelan kos (lebih) lebih daripada Raspberry Pi? Bertanya khabar kepada Rock Pi X Model B.

Intel Atom x5揨8373 Cherry Trailnya ialah CPU quad-core 64-bit yang boleh diservis pada 1.44 GHz. Terima kasih kepada Grafik HD Gen8 yang berjalan pada 500 GHz, ia juga merupakan GPU yang mencukupi. Ia tidak akan membakar dunia, tetapi ia lebih daripada mencukupi untuk projek DIY anda sekurang-kurangnya yang lebih kecil.

Masalah kecil ialah harganya yang berpatutan mencerminkan konfigurasi yang agak terhad, dengan 1 GB RAM dan 8GB storan eMMC. Jika anda menuntut lebih banyak, anda boleh mendapatkan varian dengan 2 GB atau 4 GB RAM dan 16 GB, 32 GB, 64 GB atau 128 GB storan eMMC. Walau bagaimanapun, kombo terbesar juga datang dengan kos dua kali ganda.

Sudah tentu, kerana ia menyokong kad microSD, anda boleh memilih pilihan dengan storan eMMC onboard yang rendah. Atau anda boleh memanjangkannya dengan memasang pemacu luaran ke salah satu daripada empat port USBnya sebaik-baiknya USB 3.0 yang lebih pantas.

Ambil perhatian bahawa terdapat juga varian model A, tanpa Wi-Fi AC 802.11 wayarles dan sokongan Bluetooth 4.2.

Komputer papan tunggal Pine lebih popular, tetapi anda mungkin lebih suka abang ROCKPro64nya kerana kuasa dan serba bolehnya yang meningkat.

Pada terasnya, kami menemui Rockchip A3399 SOC dengan GPU Mali T860 MP4. Anda boleh mengambilnya dalam konfigurasi sehingga 4 GB RAM LPDDR4 dan menambah storan mikroSD, eMMC atau USB anda sendiri. Atau anda boleh menambah GPU tambahan, pengawal storan, penyesuai rangkaian atau kad bunyi dalam slot PCIe 4xnya. Dengan ROCKPro64, kebolehkembangan ialah nama permainan.

Kebolehkembangan ROCKPro64 bermakna anda boleh menyambung hampir semua perkara kepadanya, walaupun anda mungkin perlu mencipta pemacu anda sendiri untuk “apa-apa” berfungsi dengan baik.

Seperti yang kita lihat, terdapat banyak komputer papan tunggal dengan pelbagai konfigurasi perkakasan. Beberapa yang terkini juga serasi dengan x86, yang memberikan mereka akses kepada perpustakaan perisian yang lebih besar. Terdapat sesuatu untuk semua orang, dengan projek yang terdiri daripada monitor bayi hingga PC permainan mikro. Jika anda lebih suka menggunakan Raspberry Pi, lihat perpustakaan tutorial kami untuk melihat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengannya.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kehidupan sebenar OK bermula pada sekitar 10, apabila dia mendapat komputer pertamanya – Commodore 128. Sejak itu, dia telah mencairkan huruf kekunci dengan menaip 24/7, cuba menyebarkan The Word Of Tech kepada sesiapa yang cukup berminat untuk mendengar. Atau, sebaliknya, baca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *