6 cara untuk mempercepatkan Wi-Fi perlahan

Kami semua pernah ke sana: Setiap alat di rumah berjalan lancar dan kami menstrim tanpa sebarang halangan. Tiba-tiba, digital yang digeruni perlahan dan kemudian, kehancuran mental berlaku.

Terdapat banyak sebab Wi-Fi anda bertindak termasuk kesesakan isyarat, isu lebar jalur dan had perkakasan. Sebenarnya, kebanyakan isi rumah dan pejabat tidak dapat menggunakan penghala jalur tunggal asas lagi. Peranti peribadi telah mula meregangkan lebar jalur yang tersedia, dan setiap telefon pintar, tablet, televisyen, desktop, konsol permainan, perkakas pintar dan komputer riba bersaing untuk mendapatkan isyarat yang sama.

Walau apa pun masalah Wi-Fi anda, berikut ialah cara yang pasti untuk mempercepatkan perkara.

1. Kemas kini perisian penghala anda

Kebanyakan orang mengemas kini apl dan sistem pengendalian mereka secara rutin, tetapi mereka lupa tentang perisian tegar penghala mereka. Kelebihannya adalah dua kali ganda: Anda boleh menjadikan Wi-Fi anda lebih cekap dan juga melindungi diri anda daripada pelanggaran keselamatan yang baru ditemui.

Menggunakan penyemak imbas web anda, taipkan alamat IP penghala anda untuk melawat halaman pentadbir penghala anda dan semak kemas kini. Anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk log masuk. Gila, tetapi kata laluan lalai penghala tersedia dalam talian. Klik di sini untuk pautan yang anda perlukan untuk mencari hampir mana-mana nama pengguna dan kata laluan penghala.

Fing ialah alat rangkaian yang perlu anda miliki dalam senjata teknologi anda walaupun anda tahu alamat IP penghala anda. Sudah tentu, anda akan mempelajari alamat IP penghala anda tetapi anda juga boleh melihat semua peranti yang disambungkan ke rangkaian anda, menyemak sambungan Internet anda, memantau rangkaian dan mengesan penceroboh. Klik di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut dan pautan yang anda perlukan untuk kedua-dua peranti Apple dan Android.

Pastikan anda memulakan semula penghala anda setelah kemas kini selesai untuk perubahan berkuat kuasa. Tetapkan janji temu dalam kalendar anda untuk menyemak kemas kini perisian tegar penghala setiap tiga bulan. Kita mungkin tidak perlu melakukan tugas ini lebih lama lagi. Sesetengah penghala yang lebih baharu mengemas kini sendiri tanpa pemilik perlu melakukan apa-apa.

2. Cari gangguan

Anda mungkin terkejut dengan jenis peranti isi rumah yang boleh menjejaskan kelajuan Wi-Fi anda. Telefon tanpa wayar adalah jelas. Tetapi bagaimana dengan ketuhar gelombang mikro? Adakah anda pernah mengesyaki bahawa monitor bayi boleh memperlahankan video anda di Facebook?

Ini benar terutamanya untuk penghala lama yang berjalan pada frekuensi 2.4GHz. Ini adalah kekerapan yang sama yang digunakan oleh kebanyakan perkakas rumah, jadi isyarat cenderung bertindih. Cara paling mudah untuk menyelesaikan masalah ini ialah mengalihkan penghala anda daripada peranti 2.4GHz yang lain, atau hanya menaik taraf perkakasan anda.

Jika anda berasa bercita-cita tinggi, buat “peta haba” Wi-Fi yang boleh membantu anda melihat tempat isyarat Wi-Fi paling kuat (dan paling lemah). Klik di sini untuk program percuma yang akan melukis rajah isyarat di rumah atau pejabat anda.

3. Tukar saluran

Satu lagi tweak biasa ialah menukar saluran penghala anda. Sekali lagi, langkah ini sangat membantu apabila anda menjalankan pada frekuensi 2.4GHz kerana ini boleh menjadi sesak dengan peralatan lain. Beralih dari satu saluran ke saluran yang kurang sesak mungkin mempercepatkan keadaan.

Bagaimana anda melakukan ini? Prosesnya sedikit berbeza untuk Mac dan PC.

Mac

Apple menyediakan alat percuma yang dipanggil “Diagnostik Tanpa Wayar.” Untuk menggunakannya, tahan kekunci Pilihan sambil mengklik ikon Wi-Fi di bahagian atas sebelah kanan bar menu dan kemudian pilih “Buka Diagnostik Wayarles.”

Untuk mengakses alat Imbas, abaikan tetingkap Diagnostik Wayarles sebenar. Segera pergi ke tab Tetingkap di bahagian atas sebelah kiri bar menu dan pilih Imbas.

Anda akan melihat senarai isyarat Wi-Fi di sekitar anda dan saluran yang didudukinya, antara maklumat berguna yang lain.

Windows

Untuk Windows, muat turun utiliti Wi-Fi percuma yang dipanggil Acrylic Wi-Fi Home. Sama seperti alat Imbas Mac, aplikasi ini akan memberi anda maklumat serta-merta tentang isyarat Wi-Fi di kawasan anda, termasuk saluran yang didudukinya.

Untuk pengguna Android, terdapat sekumpulan alat pengimbasan Wi-Fi yang tersedia, tetapi yang sangat popular ialah Penganalisis Rangkaian. Klik di sini untuk butiran lanjut dan muat turun maklumat.

Sebaik sahaja anda mempunyai maklumat saluran yang anda perlukan, untuk mengelakkan dipijak saluran lain, saluran yang disyorkan untuk 2.4GHz ialah 1, 6 dan 11, yang tidak bertindih antara satu sama lain.

4. Letakkan anak-anak pada rangkaian mereka sendiri dan dayakan QoS

Ramai ibu bapa mempunyai tetapan khusus pada komputer mereka untuk mengelakkan anak-anak daripada menghadapi masalah. Begitu juga, anda boleh meletakkan anak anda pada rangkaian berasingan dengan peraturan dan parameternya sendiri.

Kaedah paling mudah ialah menyediakan penghala Wi-Fi yang berasingan. Sebagai alternatif, anda boleh mendayakan pilihan “Rangkaian Tetamu” penghala anda. Rangkaian tetamu direka bentuk untuk memberi pengunjung akses terhad kepada rangkaian dan fail rumah anda, tetapi ia juga boleh berfungsi untuk kanak-kanak. Rangkaian tetamu mempunyai banyak faedah, termasuk keupayaan untuk melindungi peranti utama anda daripada serangan berasaskan web tertentu.

Berkaitan: Tanpa keselamatan yang betul, penghala anda membuka pintu untuk membenarkan orang lain masuk ke rangkaian anda dan mengakses data peribadi anda. Klik di sini untuk langkah kritikal untuk melindungi rangkaian Wi-Fi anda.

Akhir sekali, laraskan tetapan QoS (Kualiti Perkhidmatan) penghala anda. QoS membolehkan anda mengutamakan trafik mengikut jenis data yang dihantar. Anda boleh menetapkan aplikasi seperti Skype, media penstriman dan permainan dalam talian untuk mempunyai keutamaan yang lebih tinggi daripada aktiviti lain.

Penghala yang berbeza mempunyai cara yang berbeza untuk mengendalikan QoS dan kebanyakan penghala peringkat pengguna mempunyai cara yang lebih mudah untuk membolehkannya dengan menyediakan pratetap. Hanya semak manual anda untuk mendapatkan maklumat tentang perkara yang dilakukan oleh setiap satu. Begitu juga, tetapan QoS atau yang setara dengannya) harus boleh diakses melalui halaman pentadbiran penghala anda.

5. Beli penghala 802.11 AC baharu

Jika anda berada di pasaran untuk penghala baharu dan anda mahukan kelajuan Wi-Fi yang dipertingkatkan, cari penghala 802.11 AC dengan keupayaan jalur dua atau tiga.

Apakah maksud semua itu? Ringkasnya, piawaian Wi-Fi yang lebih baharu bermakna ciri yang lebih baik dan peningkatan prestasi. Penghala “AC” adalah peningkatan daripada model “B,” “G” dan “N” yang lebih lama.

Jika anda mahu, anda boleh mengekalkan penghala 2.4GHz anda yang lebih lama pada jalurnya sendiri dan menambah peranti AC yang lebih baharu pada jalur yang lebih tinggi. Ini pada asasnya seperti mempunyai berbilang penghala dalam satu dan ia boleh menyelesaikan masalah gangguan dan kesesakan.

Berikut ialah beberapa penghala terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2017.

6. Mesh ialah perkataan

Sesetengah orang mempunyai rumah yang besar, dan mereka dengan cepat mendapati bahawa Wi-Fi hanya meluas setakat ini, terutamanya apabila banyak peranti dipasang pada rangkaian yang sama. Anda mungkin pernah mendengar tentang “pemanjangan rangkaian”, peranti murah yang akan membantu anda mengembangkan jangkauan Wi-Fi anda. Anda mungkin tergoda untuk melabur dalam satu.

Berhenti dan siasat pilihan “rangkaian jaringan” yang lebih bijak. Sistem ini menggunakan dua atau tiga peranti berbeza, yang berfungsi bersama untuk “menyelimuti” persekitaran anda. Walaupun pemanjang Wi-Fi mungkin memerlukan beberapa nama rangkaian dan memberi anda liputan yang tidak sekata, rangkaian mesh adalah sebahagian daripada sistem yang sama, jadi anda harus sentiasa mendapat isyarat yang konsisten.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rangkaian mesh.

Jika itu terdengar menarik, fahami bahawa rangkaian mesh tidak ditambahkan pada penghala semasa anda; anda akan menggantikan penghala anda dengan sekurang-kurangnya dua peranti baharu. Peralihan ini tidak murah, tetapi anda akan terkejut betapa Wi-Fi anda akan menjadi lebih berkuasa dan meluas.

Bagaimana lagi anda boleh menjalani kehidupan digital yang lebih baik? Pastikan anda mendengar atau memuat turun podcast saya, atau klik di sini untuk mencarinya di stesen radio tempatan anda. Anda boleh mendengar Rancangan Kim Komando pada telefon, tablet atau komputer anda. Daripada nasihat membeli kepada isu kehidupan digital, klik di sini untuk podcast percuma saya.

Lebih banyak artikel yang anda tidak boleh ketinggalan:

Satu helah yang digunakan oleh pakar teknologi pada telefon pintar mereka

Kisah benar daripada sokongan teknologi: ‘Isu’ paling kelakar pernah diselesaikan

3 petua orang dalam untuk menikmati podcast

Lagi:

Menavigasi dunia digital boleh menakutkan dan kadangkala benar-benar menakutkan. Biar saya tolong! Hubungi hari ini untuk bertanya soalan digital anda. Anda mungkin berada di rancangan saya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *