52 tahun antara 9 lagi kematian Covid-19 di S’pore; 3,190 jangkitan baharu, Berita Singapura & Berita Teratas

SINGAPURA – Sembilan warga Singapura, berumur antara 52 dan 98 tahun, telah meninggal dunia akibat komplikasi yang dikaitkan dengan Covid-19, kata Kementerian Kesihatan (MOH) pada Rabu (13 Okt).

Ini menjadikan jumlah kematian Singapura daripada virus itu kepada 192, dan hari ke-24 berturut-turut kematian dilaporkan.

Daripada enam lelaki dan tiga wanita, enam tidak divaksinasi, dua divaksinasi sebahagian dan seorang divaksinasi.

Lapan daripada mereka mempunyai pelbagai keadaan asas, manakala pesakit yang tidak divaksinasi tidak mempunyai keadaan perubatan yang diketahui.

Pesakit berusia 52 tahun itu telah divaksin sebahagiannya terhadap Covid-19 dan mempunyai pelbagai keadaan perubatan asas, kata MOH dalam kemas kini hariannya, tanpa memberikan butiran.

Daripada mereka yang meninggal dunia akibat komplikasi sebegitu sejak 28 hari lalu, 24.1 peratus telah diberi vaksin sepenuhnya dan selebihnya sama ada tidak divaksinasi atau sebahagiannya divaksin.

Ini menjadikan jumlah kematian pada Oktober kepada 97.

KKM melaporkan sebanyak 3,190 kes baharu Covid-19 pada hari Rabu, terdiri daripada 2,686 kes komuniti, 498 kes dalam kalangan mereka yang tinggal di asrama dan enam kes import.

Antara kes tempatan ialah 553 warga emas berumur 60 tahun ke atas.

Kes hari Rabu menjadikan jumlah jangkitan Singapura kepada 135,395.

Pada masa ini, 1,507 kes dimasukkan ke hospital.

Daripada jumlah ini, 300 memerlukan suplemen oksigen dan 46 berada di unit rawatan rapi.

Terdapat 17,080 kes menjalani pemulihan di rumah, 2,885 adalah kemudahan penjagaan incommunity dan 473 berada di fasiliti rawatan Covid-19.

Dua kes baharu telah ditambah ke Pusat Borong Pasir Panjang, menjadikan saiz kluster kepada 369.

MOH berkata penularan adalah dalam kalangan pekerja dan pelawat perdagangan, dengan pekerja di pasar menyumbang 340 kes.

Empat adalah pelawat perdagangan dan 25 adalah ahli isi rumah kes.

MWS Christalite Methodist Home di Marsiling juga menyaksikan dua kes baharu, menjadikan saiz kluster kepada 95.

Daripada jumlah ini, 11 adalah kakitangan manakala 84 adalah penduduk. Kes baharu telah pun diasingkan, kata KKM.

Sehingga kini, 487,673 individu telah menerima suntikan penggalak Covid-19 mereka dan 117,000 lagi telah menempah janji temu mereka.

Baca kenyataan akhbar KKM penuh di sini.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *