5 Tetapan Amazon Alexa yang Menjadikan Ia Lebih Berguna

Daripada menstrim lagu kegemaran anda kepada mengingatkan anda tentang janji temu akan datang, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan Alexa jika anda boleh memahami satu sama lain! Di sini kami akan berkongsi lima tetapan Amazon Alexa yang boleh meningkatkan komunikasi antara anda dan Alexa.

Secara lalai, pembantu peribadi Amazon bertindak balas kepada perkataan bangun “Alexa.” Walau bagaimanapun, ini boleh menyebabkan masalah jika anda tinggal dengan seseorang yang bernama Alexa, atau jika anda mengenali seseorang yang dipanggil Alexa. Hanya bercakap tentang Alexa rakan sekerja anda di sekitar Amazon Echo anda mungkin cukup untuk mencetuskan pembantu peribadi Amazon!

Jika Alexa berkongsi nama dengan seseorang dalam hidup anda, anda boleh mengkonfigurasi Amazon Alexa/Echo untuk bertindak balas kepada perkataan bangun alternatif:

1. Lancarkan apl Amazon Alexa pada telefon pintar atau tablet anda.

2. Di penjuru kiri sebelah atas, ketik ikon “Menu”.

3. Ketik “Tetapan -> Tetapan Peranti.”

4. Pilih peranti Gema yang anda mahu balas kepada perkataan bangun alternatif.

5. Tatal ke “Wake Word” dan sentuhkannya.

6. Pilih daripada perkataan bangun yang tersedia: Alexa, Amazon, Echo dan Komputer.

Kini, Alexa tidak akan membalas “Alexa” lagi, jadi anda boleh bercakap tentang Alexa rakan sekerja anda tanpa rasa takut untuk membangunkan Amazon Echo anda!

Bosan kerana perlu berkata “Alexa? sebelum setiap arahan?

Apabila anda mendayakan Mod Susulan Alexa, pembantu suara Amazon akan terus mendengar selama lima saat selepas permintaan awal anda, jadi anda boleh menyerahkan berbilang permintaan tanpa perlu menggunakan perkataan pencetus “Alexa” beberapa kali.

Mod Susulan membolehkan anda melakukan perbualan yang lebih semula jadi dengan Alexa, walaupun Alexa akan menganggap bahawa semua yang dia dengar dalam tetingkap lima saat ini ditujukan kepadanya, jadi dia mungkin bertindak balas terhadap perbualan lain yang berlaku dalam jarak dekat.

1. Lancarkan apl Alexa.

2. Di penjuru kiri sebelah atas, ketik ikon “Menu”.

3. Ketik “Tetapan -> Tetapan Peranti.”

4. Pilih peranti yang sepatutnya menggunakan Mod Susulan.

5. Pilih “Mod Susulan.”

6. Ketik untuk mendayakan peluncur “Mod Susulan”.

Sekarang, cuba mulakan perbualan seperti biasa perkataan bangun “Alexa”. Sebagai contoh, “Alexa, bagaimana cuaca petang ini?” Anda kemudiannya boleh menyerahkan pertanyaan susulan tanpa menggunakan arahan Alexa. Sebagai contoh, “Adakah petang ini akan hujan?” dan kemudian, “Sayaadakah esok akan hujan?”

Berinteraksi dengan Alexa tanpa menggunakan kata bangun mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri, tetapi Mod Susulan boleh memudahkan untuk berinteraksi dengan Alexa, terutamanya jika anda kerap mengeluarkan berbilang arahan dalam masa yang singkat. Anda juga boleh berkata: “Terima kasih,” selepas permintaan, dan dia akan membalas dengan “Tiada masalah” atau serupa.

Adakah anda kadang-kadang sukar untuk menangkap apa yang dikatakan oleh Alexa? Atau mungkin anda mahu memperlahankan keadaan supaya anda mempunyai lebih banyak masa untuk memproses kata-kata Alexa?

Jika anda mahu Alexa bercakap dengan lebih perlahan, maka anda hanya perlu memberitahunya! Katakan sahaja: “Alexa, bercakap perlahan,” dalam lingkungan pembesar suara yang didayakan Alexa anda, dan Alexa dengan senang hati akan mewajibkannya.

Sebagai alternatif, jika anda kecewa dengan kadar imlak Alexa, maka anda boleh mempercepatkan perkara dengan arahan, “Alexa, pembesar suara lebih laju.

Jika anda berubah fikiran dan ingin mengembalikan Alexa ke kelajuan normalnya, maka katakan sahaja: “Alexa, bercakap mengikut kadar lalai anda.” Cuba bereksperimen dengan arahan ini untuk mencari kelajuan yang sesuai untuk anda.

Secara lalai, apabila anda bertanya kepada Alexa, dia akan memasukkan soalan asal anda ke dalam jawapannya. Sebagai contoh, tanya: “Alexa, berapa auns dalam cawan?” dan responsnya akan menjadi sesuatu yang serupa dengan “Satu cawan bersamaan dengan lapan auns cecair.

Pengulangan ini membolehkan anda mengesahkan bahawa Alexa telah mendengar dan memahami soalan anda dengan betul dan memberikan jawapan yang berkaitan. Walau bagaimanapun, memasukkan soalan anda ke dalam jawapan Alexa boleh membawa kepada beberapa interaksi yang janggal dan meletakkan detik berharga antara anda dan maklumat yang anda cari.

Jika anda lebih suka Alexa untuk sampai ke intinya, maka anda mungkin mahu mencuba Mod Ringkas. Semasa dalam mod ini, respons Alexa akan jauh lebih ringkas. Sebagai contoh, “Alexa, berapa auns dalam cawan?” akan menimbulkan tindak balas “Lapan auns cecair.”

Untuk mendayakan Mod Ringkas:

1. Lancarkan apl Alexa pada telefon pintar atau tablet anda.

2. Di penjuru kiri sebelah atas, ketik ikon “Menu”.

3. Ketik “Tetapan -> Respons suara.”

4. Ketik “Mod ringkas.”

Cuba ajukan soalan kepada Alexa, jawapannya kini sepatutnya lebih tepat!

Adakah anda perlu bertanya kepada Alexa pada tengah malam? Atau mungkin anda tinggal bersama orang lain dan tidak mahu mengganggu mereka dengan mengadakan perbualan volum penuh dengan Alexa?

Dengan mendayakan Mod Whisper, anda boleh membisikkan soalan kepada Alexa dan dia akan membisikkan jawapannya kembali.

Untuk mendayakan Mod Bisikan:

1. Di penjuru kiri sebelah atas apl Alexa, ketik ikon “Menu”.

2. Navigasi ke “Tetapan -> Respons suara.”

3. Seret peluncur “Mod bisikan” ke dalam kedudukan “Hidup”.

Kini, setiap kali anda berbisik kepada Alexa, dia akan membalas secara automatik dalam nada yang lebih rendah.

Anda boleh mematikan Mod Whisper pada bila-bila masa dengan berkata, “Alexa, matikan Mod Whisper.”

Sebaliknya, jika anda bimbang bahawa Alexa sentiasa mendengar anda, anda sentiasa boleh memadamkan rakaman suara dalam apl Alexa. Anda juga boleh mendayakan Taklimat Flash untuk mendapatkan senarai ringkas berita harian.

Adakah anda mengetahui sebarang tetapan Amazon Alexa untuk menambah baik cara anda berinteraksi dengan Alexa? Pastikan untuk berkongsi dengan kami dalam komen di bawah!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Jessica Thornsby ialah seorang penulis teknikal yang berpangkalan di Derbyshire, UK. Apabila dia tidak terobsesi dengan semua perkara teknologi, dia seronok menyelidik salasilah keluarganya dan menghabiskan terlalu banyak masa dengan arnab rumahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *