5 Supervan Paling Badass di Dunia

 • MajalahMajalah

  Ini adalah kami bercakap kedai dan bercakap kereta. Kadang-kadang kita pergi secara mendalam dan menganalisis sesuatu, atau kita bercakap tentang sejarah kereta atau sukan permotoran, atau mungkin kita hanya memberikan pemikiran kita tentang sesuatu dalam industri automotif.

  “Adakah anda hanya meletakkan perkataan ‘badass’ dan ‘vans’ dalam ayat yang sama?” Yapnd anda akan melihat sebabnya dalam satu minit sahaja.

  Hanya kerana van yang anda lihat di jalan raya dan lot pengedar hanya dipandu oleh lelaki penghantar bunga atau ibu bola sepak tidak bermakna beberapa orang yang bijak pandai tidak membawa mereka ke tahap yang melampau.

  “Man, saya tidak sabar sehingga Grand Caravan baru dikeluarkan, saya mempunyai satu pra-pesanan” kata tiada siapa, pernah. Sekurang-kurangnya tiada sesiapa yang mukanya tidak segera ditumbuk oleh rakan selepas itu.

  Tetapi siapa yang menghalang seseorang daripada mengambil Ford Transit terpakai dan mengubahnya menjadi binatang yang menghirup api?

  Tiada apa-apa?/strong>

  Mari lihat beberapa supervan paling hebat yang pernah dibuat.

  video YouTube

  Sialan! Dicipta untuk pemandu Rallycross Marcin Wicik oleh Transit Center Motorsports di Poland, temui van drift pertama di dunia (sekiranya anda tidak dapat melihat video, ia adalah yang di bahagian atas artikel.)

  Bermula dengan van Ford Transit terpakai, mereka berjaya menanggalkan keseluruhan bahagian dalam dan memberikannya sangkar roll dalaman perlumbaan penuh, tempat duduk perlumbaan, keseluruhannya.

  Kemudian mereka mengambil 400 hp V8 dari BMW M5, menalanya 440 hp, dan menjatuhkan budak jahat itu di bawah tudung. Bunyi agak bagus, bukan?

  Kemudian a kotak gear berjujukan enam kelajuan telah dipasang, dan untuk memastikan Encik Wicik tidak terbalik pada setiap pusingan roda, a penggantungan penuh Bilstein telah dipasang.

  Untuk lebih banyak gambar dan video, lihat halaman Ford Transit Drift Bus di Transit Center Motorsports.

  Renault Espace F1

  Dicipta oleh Renault pada tahun 1995 untuk mempromosikan Espace biasa, Espace F1 sebenarnya mempunyai lebih banyak persamaan dengan kereta F1 Renault berbanding van mini standard. Sesetengah daripada anda mungkin ingat perkara ini dipaparkan dalam permainan video Gran Turismo 2 dahulu.

  Menampilkan casis gentian karbon sepenuhnya dan badan, Espace F1 telah ditukar kepada susun atur enjin pertengahan dengan 800 hp versi Enjin 3.5 liter RS5 V10 digunakan dalamanda dapat menekapewaris kereta Williams-Renault FW15C F1. Transmisi separa automatik enam kelajuan dan brek seramik karbon gaya F1 melengkapkan peningkatan.

  Walaupun dengan semua peningkatan ini, nombor prestasi Espace F1 sangat mengejutkan. 0-62 mph dalam 2.8 saat sehingga a 194 mph kelajuan tertinggi. Semuanya daripada van mini yang dibuat hampir 20 tahun lalu.

  Van Lumba Honda Odyssey

  Apa yang tidak mengejutkan ialah Honda akan memasuki 2013 Pikes Peak Hill Climb. Apa tidak datang sebagai kejutan adalah itu mereka akan melakukannya dalam Odyssey yang menakutkan.

  Bermula dengan minivan standard, Honda turun dalam a 3.5 liter V6 dengan 532 hp dan tork 460 lb-ft, sangkar gulung besar-besaran dan bahagian dalam perlumbaan, suspensi perlumbaan, tayar BBS 19-inci, dan sudah tentu tayar dan brek untuk seiring dengan persediaan. Brek minivan standard mungkin tidak mampu menghentikan van perlumbaan 532 hp.

  Ford Transit Supervan 3

  Pada asalnya dicipta pada tahun 1971 menggunakan V8 400 hp daripada GT40, Transit SuperVan Ford telah melalui beberapa lelaran, akhirnya tiba di SuperVan 3 hari ini.

  Dibina pada casis kereta lumba Ford C100 dan badan gentian kaca berskala 7/8 khas, Transit SuperVan 3 memaparkan 3.5 liter V8 dengan besar-besaran 730 hp dan had putaran 13,800 RPM. Suspensi bebas tersuai sepenuhnya memastikan keempat-empat tayar di atas tanah, manakala Brek Brembo 11 inci hampir tidak sesuai dengan Roda magnesium OZ 13 inci.

  Tetapi ‘3’ dilahirkan pada tahun 1995 dan hanya melalui beberapa semakan. Ford: fikir sudah tiba masanya untuk memberi kami SuperVan 4? Kami buat.

  Van Transit XJ220

  Yang ini sangat keren kerana ia adalah tidur yang lengkap, dan dibangunkan secara rahsia oleh Jaguar.

  Sebelum XJ220 keluar, Jaguar mahu menguji loji kuasa untuk supercar yang akan datang tanpa disedari oleh sesiapa. Jadi secara semulajadi, pada tahun 1989, mereka membeli Ford Transit dan memasangkannya dengan Enjin 542 hp XJ220, twin-turbo V6 yang mendapat a Masa 0-60 mph kurang daripada lima saat.

  Satu-satunya perkara yang boleh memberikannya, jika penonton cukup arif, adalah aloi XJ220 dan tayar berkelajuan tinggi yang dipasang pada van.

  Anda masih kadang-kadang dapat melihat van ini di pelbagai acara sukan permotoran dan pameran kereta.

  Van bertemakan Virgin Media TiVo

  Walaupun tiada apa-apa yang berubah secara dalaman pada van ini, van ini masih patut diberi perhatian. Dalam kempen pemasaran beberapa tahun lalu untuk TiVo, Virgin Media membuat beberapa van bertemakan TV dan filem dan meminta pelanggan mengundi kegemaran mereka.

  Akhirnya, van Dukes of Hazzard Jeneral Lee menang, dengan van hitam dan merah A-Team di tempat kedua.

  Tema-tema lain: Starsky and Hutch’s Gran Torino, the Herbie the VW Beetle, Scooby Doo’s Mystery Machine dan Greased Lightning from Grease.

  Ya, ini mungkin muslihat yang murah, tetapi secara jujur, siapa yang anda lebih suka untuk berhenti di sebelah tempat anda sebuah van TiVo lama yang membosankan atau van A-Team? Itulah apa yang saya fikir.

  Apakah supervan kegemaran anda? Adakah kita terlepas apa-apa?

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *