5 Petua OneNote untuk Memanfaatkannya sepenuhnya

OneNote ialah aplikasi pengambilan nota yang ringkas tetapi berkuasa daripada Microsoft. Walaupun Evernote adalah saingannya, OneNote lebih kepada buku nota digital dengan kawalan yang berkuasa ke atas cara anda menyusun kandungan anda. Menggunakan OneNote, anda boleh melakukan banyak perkara seperti mengambil nota cepat, menyenaraikan tugasan yang perlu dilakukan, mengurus idea dan penyelidikan anda, dsb. Walaupun berguna, ia adalah salah satu aplikasi Windows yang paling dipandang rendah. Tetapi jika anda sudah menggunakan OneNote untuk mengurus keperluan pengambilan nota anda, maka berikut ialah beberapa petua untuk memanfaatkan OneNote sepenuhnya.

Senarai tugasan mungkin kelihatan mudah, tetapi ia sangat penting jika anda ingin kekal terurus dan dimaklumkan tentang aktiviti harian anda. Malah, kebanyakan kita memulakan hari kita dengan menyenaraikan semua perkara penting yang perlu kita lakukan pada hari tersebut. OneNote bukan sahaja digunakan untuk melaksanakan tugasan mengambil nota yang mudah dan rumit tetapi juga boleh digunakan untuk melakukan perkara yang paling mudah seperti membuat senarai tugasan yang mudah.

onenote-tips-to-do-senarai

Untuk membuat senarai tugasan, masukkan tugas yang anda ingin senaraikan dan tekan pintasan papan kekunci “Ctrl + 1.” Dengan tindakan ini, OneNote secara automatik menambah kotak pilihan pada baris. Selepas itu, tekan butang Enter, dan anda bersedia untuk menulis satu lagi tugasan yang perlu dilakukan.

Keratan halaman web mungkin terdengar biasa pada mulanya, tetapi anda akan mendapati ia sangat berguna apabila anda mula menggunakannya. Sebagai contoh, saya menggunakan pemotong web OneNote sepanjang masa apabila saya menyelidik topik atau bahkan untuk menyimpan transaksi dalam talian dengan cepat untuk rujukan masa hadapan. Menggunakan OneNote anda boleh menggunting halaman web dengan mudah dengan hanya beberapa klik. Pasang sambungan Chrome dan anda boleh pergi. Gunting web OneNote tidak secanggih gunting web Evernote tetapi harus cukup baik untuk kegunaan asas.

onenote-tips-web-clipper

Selain menggunting halaman web, anda juga boleh mengambil gambar skrin pantas menggunakan OneNote. Untuk berbuat demikian, klik kanan pada ikon OneNote dalam bar tugas, dan pilih pilihan “Ambil Keratan Skrin”. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan pintasan “Win + Shift + S”.

onenote-tips-keratan-skrin

OneNote bukan sahaja digunakan untuk menambah sekumpulan teks, tetapi anda boleh membenamkan apa sahaja seperti foto, imej, video, audio, persamaan matematik, dsb. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggunakan bantuan menu Sisipkan pada reben.

onenote-tips-insert-menu

Selain itu, salah satu perkara yang kurang diketahui tentang OneNote ialah anda sebenarnya boleh menjadikan fail audio dan video yang anda tambah boleh dicari supaya anda boleh mencari dan mencari perkataan yang anda inginkan dalam fail video atau audio. Walau bagaimanapun, ciri ini dilumpuhkan secara lalai.

Jika anda mahu ciri ini didayakan, buka menu “Fail” dan kemudian pilih “Pilihan.” Dalam tetingkap pilihan, pilih pilihan “Audio dan Video” dari bar sisi kiri. Sekarang, pilih kotak semak “Dayakan carian untuk rakaman audio dan video untuk perkataan”.

onenote-tips-search-audio-video

Jadi anda mempunyai imej dokumen atau anda baru sahaja mengambil tangkapan skrin halaman web dan kini ingin menangkap semua teks dalam imej. Untuk jenis aktiviti ini, anda sebenarnya tidak memerlukan sebarang perisian OCR (Pengecaman Aksara Optik) tambahan, kerana OneNote boleh melakukannya dalam beberapa klik. Untuk memulakan, tambahkan imej pada bahagian OneNote anda, klik kanan pada imej dan kemudian pilih pilihan “Salin teks daripada Gambar”.

onenote-tips-copy-text-from-image

Tindakan ini akan menyalin semua teks daripada imej ke papan keratan. Memandangkan teks disalin ke papan keratan, anda boleh menampalnya di mana-mana yang anda mahu.

Ini mungkin bukan untuk semua orang, tetapi jika anda berkongsi buku nota anda dengan orang lain, maka anda mungkin mahu melindungi kata laluan bahagian tertentu buku nota. Untuk melindungi kata laluan bahagian dalam buku nota anda, klik kanan pada bahagian tersebut dan kemudian pilih pilihan “Kata laluan melindungi bahagian ini”.

onenote-tips-password-protect

Komen di bawah berkongsi pendapat dan pengalaman anda tentang menggunakan OneNote untuk mengurus semua keperluan pengambilan nota anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Vamsi ialah ahli teknologi dan WordPress yang gemar menulis panduan cara dan mengacaukan komputer dan perisiannya secara umum. Apabila tidak menulis untuk MTE, dia menulis kerana dia berkongsi petua, helah dan hacks hayat di blognya sendiri Stugon.

Adakah anda bermaksud untuk mengatakan “kurang tangan?” Re: Walaupun berguna, ia adalah salah satu aplikasi Windows yang paling licik

Kurang tangan: bertindak atau dilakukan secara rahsia atau tidak jujur:

Saya tertanya-tanya juga. Memandangkan konteks ayat saya fikir Encik Krishna mungkin bermaksud mencadangkan bahawa perisian itu berguna tetapi kurang digunakan. Saya tidak pernah menggunakan One Note, dan saya menemui tapak ini dengan harapan untuk menjadi lebih akrab dengan program ini. Pada zaman ‘data besar’ ayat itu pasti memberi saya jeda seketika tentang mempertimbangkan menggunakan One Note untuk menjadi lebih teratur. Saya masih boleh melakukan beberapa bacaan tambahan untuk melihat sama ada terdapat sebarang kebimbangan privasi tambahan yang perlu saya pertimbangkan tetapi saya tetap menghargai semua petua yang disusun di halaman ini!

Hello Craig,

Terima kasih kerana menunjukkannya. Saya sangat merindui komen anda. Saya bermaksud untuk mengatakan “underrated” tetapi entah bagaimana, saya menulis sesuatu yang sama sekali berbeza. Saya akan cuba memperbaikinya secepat mungkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *