5 Perkara yang Perlu Dilakukan Sebelum dan Selepas Memformat Semula Mac Anda

Mengelap pemacu keras Mac anda adalah tugas yang berbeza daripada beberapa tahun yang lalu. Jika anda menggunakan macOS Big Sur, anda mempunyai alat Pemulihan. Oleh itu, memformat semula Mac anda adalah lebih mudah daripada masa lalu.

Dalam siaran ini, kami memberi anda senarai semak perkara yang perlu dilakukan sebelum memformat semula Mac anda. Sebelum itu, mari berikan anda senarai lengkap alat Pemulihan macOS.

Apple kini menjadikan proses memformat semula Mac anda dengan cepat. Pada tahun-tahun yang lalu, akan berlaku kebuntuan antara pemacu keras sandaran anda, pemasang auto Mac, dan juga cakera pemulihan fizikal. Lebih-lebih lagi, anda perlu berada dalam mod but yang betul untuk menjalankan proses tersebut.

Sekarang, kami mempunyai Pemulihan macOS. Secara ringkasnya, Utiliti Cakera ini dibungkus dengan beberapa alatan lain. Ia mempunyai antara muka yang bagus dan mudah digunakan berbanding versi sebelumnya.

Walaupun terdapat banyak perkara yang perlu dibincangkan menggunakan Pemulihan macOS, banyak perkara itu di luar skop artikel ini. Namun, kami menggalakkan anda untuk menyemak dokumentasi rasmi Apple, kerana ia disusun dengan baik dan bermaklumat.

Pada keseluruhannya, pemasangan bersih Mac anda termasuk menyandarkan sistem semasa anda, mengalih keluar contoh ID Apple anda daripada sistem, mengelap cakera keras menggunakan Pemulihan macOS dan memasang semula melalui Mesin Masa.

Oleh itu, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebelum dan selepas. Mari kita masuk ke dalamnya!

Tugas pertama ialah menyandarkan sistem anda. Pendekatan yang paling bersepadu ialah menggunakan Mesin Masa.

Perlu diingatkan bahawa sesetengah pengguna mempunyai masalah dengan penyelesaian asli Apple. Oleh itu, terdapat beberapa penyelesaian lain yang boleh anda gunakan. Walaupun, untuk majoriti pengguna, Mesin Masa “hanya berfungsi”.

Anda mungkin sudah mempunyai sandaran automatik yang didayakan, jadi ini sepatutnya sudah diisih. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk menjalankan satu sandaran terakhir untuk menangkap setiap fail dan folder.

Untuk melakukan ini, pastikan anda memilih “Tunjukkan Mesin Masa dalam bar menu” dalam panel “Keutamaan Sistem -> Mesin Masa”. Kemudian, klik “Sandarkan Sekarang” dalam ikon Mesin Masa anda dalam bar alat anda:

Anda mungkin perlu menunggu seketika, tetapi setelah sandaran selesai, anda boleh beralih kepada lebih banyak tugas pentadbiran.

Perkara yang bagus tentang membuat sandaran menggunakan Mesin Masa ialah sistem anda akan dipelihara, termasuk semua apl dan tetapan anda. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mengumpul semua pemasang untuk apl anda yang paling kerap digunakan, kerana akan ada gangguan dalam proses pemulihan yang anda tidak akan jangka, dan bukan disebabkan Pemulihan macOS.

Nasihat kami ialah menggunakan Masa Skrin untuk menyemak apl yang paling kerap anda gunakan selama seminggu.

Dari sana, kumpulkan pemasang anda dan sandarkan mereka juga. Anda mungkin tidak memerlukannya, tetapi anda akan gembira untuk memilikinya.

Satu aspek lain yang anda mungkin terlepas ialah mempunyai kata laluan, lesen dan nombor siri yang berguna. Mungkin ini tidak berpindah semasa proses pemulihan, tetapi sekali lagi, anda akan gembira anda memilikinya.

Terdapat banyak apl hebat yang akan membantu anda menyimpan kunci, tetapi berita buruknya ialah anda perlu melakukan kerja. Walau bagaimanapun, Bitwarden, 1Password dan banyak lagi semuanya membenarkan anda menyimpan maklumat penting.

Sebaik sahaja anda mempunyai ini, disimpan dalam pengurus kata laluan anda, anda boleh terus mengusahakan proses pembatalan kebenaran.

Apple memberi anda banyak nasihat untuk “set semula kilang” mesin anda; itu juga terpakai untuk memformat semula Mac anda.

Secara ringkasnya, anda ingin melog keluar dan membatalkan keizinan komputer anda daripada apl seperti Apple Music, iMessage, iCloud, dsb. Malah, mana-mana apl yang menggunakan bilangan lesen terhad harus ada dalam senarai anda di sini.

Walaupun Apple Music mungkin tidak memerlukan input anda, jika anda menggunakan iTunes, anda perlu melakukan ini. Selain itu, log keluar daripada iCloud juga merupakan idea yang baik dan anda boleh menyebabkan masalah antara peranti anda jika anda tidak membatalkan kebenaran iMessage.

Untuk apl pihak ketiga, menyemak sejarah pembelian anda boleh membantu anda membatalkan keizinan beberapa apl, walaupun sama seperti nombor siri anda, anda mungkin perlu menyelidiki e-mel atau akaun anda untuk mengetahui lebih lanjut.

Setelah anda menyediakan segala-galanya, kami mengesyorkan anda membuat satu lagi sandaran (sekali lagi untuk menangkap sebarang perubahan). Dalam erti kata lain, apa sahaja yang anda lakukan, buat sandaran tindakan terakhir sebelum memformat semula Mac anda.

Untuk memulakan pemformatan semula:

1. Mulakan komputer anda dalam Pemulihan macOS:

2. Dalam tetingkap apl Pemulihan, pilih Utiliti Cakera, kemudian klik Teruskan.

3. Dalam Utiliti Cakera, pilih kelantangan yang ingin anda padamkan dalam bar sisi, kemudian klik Padam dalam bar alat.

4. Taipkan nama untuk kelantangan dalam medan Nama, klik menu pop timbul Format dan pilih APFS, kemudian klik “Padam Kumpulan Kelantangan.”

5. Apabila proses pemadaman selesai, klik Selesai, kemudian pilih “Utiliti Cakera -> Keluar Utiliti Cakera.”

6. Dalam tetingkap apl Pemulihan, pilih “Pasang semula macOS Big Sur”, klik Teruskan, kemudian ikut arahan pada skrin.

Nasihat terakhir kami ada kaitan dengan ranap atau pegun umum. Ini adalah isu yang kurang didokumentasikan yang boleh menyebabkan anda sakit. Sebagai contoh, saya terpaksa memasang semula Big Sur pada Intel MacBook Pro dan memindahkan data melalui Mesin Masa kepadanya.

Proses ini mengambil beberapa percubaan, dan terdapat beberapa pegun di sepanjang jalan. Sebaik-baiknya gunakan sambungan berwayar ke Internet jika boleh, dan berikan masa proses, terutamanya jika anda memindahkan daripada pemacu cakera fizikal lama seperti Kapsul Masa.

Untuk sebarang pembekuan keras, anda perlu mematikan Mac dengan menahan butang kuasa. Dari sana, but semula seperti biasa dan teruskan proses.

Pendekatan Apple untuk memformat semula Mac anda pada sistem moden sangat mudah sehingga anda mungkin mahu menjalankan format setiap minggu! Sudah tentu, jika anda tidak merancang perkara ini, berita baiknya ialah dengan menggunakan Pemulihan macOS, anda boleh dilakukan dan dibersihkan dalam masa yang singkat.

Jika anda tidak pasti tentang mod permulaan Mac yang berbeza, kami telah membincangkannya pada masa lalu. Adakah anda mempunyai sebarang petua untuk memformat semula Mac anda yang belum kami bincangkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Tom Rankin ialah penulis kandungan berkualiti untuk WordPress, teknologi dan perniagaan kecil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *