5 penipuan yang mengambil mangsa yang paling bijak

Apabila bercakap tentang jenayah yang merugikan anda, tiada apa-apanya seperti dimaklumkan dengan baik untuk melindungi diri anda dan wang tunai anda. Jika anda seorang pembaca Komando.com yang lama, anda telah jauh mendahului pek dalam hal penipuan.

Hari ini, penipuan Facebook, robocall dan penipuan lain adalah berita popular di berita malam. Perkara itu sangat biasa sehingga kelihatan seperti penipuan bukanlah masalah besar.

Jauh sekali. Kami telah memberitahu anda tentang mereka selama bertahun-tahun. Apa yang kami perhatikan ialah penipu semakin canggih sehingga pakar keselamatan siber yang paling berpengalaman pun jatuh cinta kepada mereka, dan kehilangan wang mereka.

Kami tidak mahu anda menjadi mangsa seterusnya. Jadi, pastikan anda membaca Happening Now setiap hari, daftar untuk Makluman Keselamatan Kim Komando dan semak dengan teliti lima penipuan hebat ini.

Mereka merebak seperti api. Mereka merugikan mangsa berjuta-juta dolar dengan mengambil kesempatan daripada anda secara bijak apabila anda paling terdedah.

Nota: Teruskan membaca untuk mendapatkan petua untuk mengelakkan penipuan ini!

1. Penipuan kerja

Apabila anda tiada kerja, mudah untuk terjebak ke pekerjaan yang menjanjikan. Penipu, seperti yang anda tahu, mengambil kesempatan daripada anda apabila anda berasa paling terdedah.

Fikirkan kembali masa apabila pasangan anda, anak-anak anda yang sudah dewasa atau anda memerlukan pekerjaan. Jika bil anda menimbun dan peti sejuk kosong, anda akan memohon untuk apa-apa pekerjaan.

Jangan lupa ini: Penipu adalah penjenayah. Mereka tidak mengambil berat tentang anda atau apa yang berlaku kepada wang anda. Mereka mahukannya dan akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkannya.

Terdapat banyak penipuan pekerjaan di luar sana. Tetapi kedua-duanya panas pada musim panas ini:

Cek Mel

Dalam penipuan ini, anda memohon pekerjaan dan mendapat jawapan. Bakal majikan anda menghantar cek kepada anda. Ia akan dimaklumkan kepada anda dengan harga $500 atau lebih. Sudah tentu, itu sepatutnya menjadi bendera merah. Mengapa mereka membayar anda sebelum anda mula bekerja?

Syarikat bereputasi tidak akan berbuat demikian. Tetapi penipu akan menghubungi anda atau menghantar e-mel kepada anda untuk mengatakan cek yang dihantar adalah kesilapan mereka. Mereka meminta anda menyalurkan kembali dana kepada mereka. Jika anda jatuh cinta, cek buruk mereka tidak akan menampung dana, jadi wang akan keluar dari akaun bank anda.

Yuran Pendahuluan

Jika bakal majikan meminta anda membayar yuran untuk latihan, itu satu penipuan! Tiada syarikat ternama akan meminta anda membayar untuk mendapatkan latihan sebelum anda mula bekerja untuk mereka.

Petua dalam Petua: 5 iklan dalam talian untuk dijauhi (No. 4 adalah yang paling teruk)

2. Penipuan percutian

Pada tahun ini, apabila cuaca panas di luar dan anak-anak tidak bersekolah, anda sedang mencari percutian yang berpatutan. Penipu tahu itu, jadi mereka mengambil kesempatan daripada anda.

Inilah yang anda perlu tahu: Penipu akan memulakan hubungan dengan anda. Mereka mungkin menghubungi anda, menghantar e-mel atau menyiarkan pakej percutian di Facebook.

Jangan terpengaruh dengan penipuan ini. Pastikan anda sentiasa merancang percutian anda sendiri. Jangan tunggu seseorang menghubungi anda tentang perjalanan kos rendah. Mereka akan meminta wang terlebih dahulu, tetapi anda tidak akan mendapat apa-apa untuknya.

Petua: Jika anda menempah percutian dalam talian, pastikan anda menggunakan tapak web yang bereputasi. Semak syarikat di tapak web Better Business Bureau, BBB.org. Ia mudah. Hanya taip nama syarikat untuk melihat sama ada orang seperti anda telah memfailkan aduan.

3. Penipuan konsert

Sama seperti penipuan percutian, penipuan konsert bermula dengan seseorang menghubungi anda. Mereka mungkin menelefon anda untuk mengatakan bahawa mereka menjual tiket untuk kumpulan muzik yang telah anda ikuti selama bertahun-tahun.

Mereka teruja memberitahu anda tentang konsert dan nilai hebat yang anda perolehi. Pada masa itulah mereka meminta anda menghantar pembayaran kepada mereka atau meminta nombor kad kredit anda. Mereka juga akan menghantar tiket kepada anda! Malangnya, anda akan mengetahui pada hari konsert bahawa ia tidak nyata.

Inilah yang perlu anda lakukan: Jika anda mendengar tentang konsert, semak laman web penghibur. Jika mereka dalam lawatan, akan ada senarai tarikh konsert dan pautan untuk membeli tiket daripada kedai tiket yang mereka bekerjasama.

4. Penipuan bergerak

Ini adalah salah satu masa paling sibuk dalam setahun untuk berpindah. Jika anda mempunyai anak, anda tahu musim panas ialah musim apabila anda berpindah ke daerah sekolah terbaik di bandar anda.

Penipu juga tahu ini. Mereka akan menghubungi anda dan memberi anda anggaran terus melalui telefon! Tetapi apabila langkah itu selesai, mereka akan menuntut lebih banyak wang daripada yang mereka sebutkan kepada anda.

Jangan terpengaruh dengan penipuan ini. Kebanyakan syarikat yang berpindah akan menawarkan untuk datang ke rumah anda untuk melihat jumlah perabot yang perlu mereka pindahkan.

Inilah cara untuk kekal selamat: Semak BBB.org untuk melihat sama ada syarikat yang bergerak itu adalah perniagaan yang bereputasi. Kemudian, minta penggerak datang ke rumah anda sebelum berpindah. Minta mereka untuk anggaran akhir sebelum anda membayar.

5. Penipuan dari pintu ke pintu

Pernah suatu ketika apabila ketukan di pintu anda adalah bunyi yang dialu-alukan. Ia mungkin jiran yang singgah untuk secawan teh, dan sedikit gosip.

Ia mungkin rakan anak-anak anda datang untuk menginap. Atau mungkin sepupu luar bandar anda yang melawat untuk bercuti.

Sudah tentu, hari ini ketukan bukanlah bunyi yang menyenangkan. Banyak kali, ia adalah penipu.

Ia boleh menjadi orang yang menyeramkan yang mendakwa memasang kotak TV kabel untuk sebahagian kecil daripada kos biasa mereka. Ia boleh menjadi jurujual yang menawarkan “panel solar percuma.” Ia mungkin seseorang yang menjual sistem keselamatan rumah.

Tips mudah untuk elak ditipu: Pertama, jangan buka pintu jika anda tidak tahu siapa di luar sana. Kedua, jika anda membuka pintu dan anda tergoda untuk meminta mereka memasang peralatan, cari tapak web syarikat dan hubungi bahagian perkhidmatan pelanggan mereka. Pastikan orang di pintu anda bekerja untuk mereka.

Lebih banyak cerita yang anda tidak boleh ketinggalan:

5 penipuan Facebook berbahaya merebak seperti api sekarang

Penipuan perjalanan terburuk di dunia dijamin merugikan anda

Berhati-hati dengan penipuan telefon yang mahal ini

Lagi:

Menavigasi dunia digital boleh menakutkan dan kadangkala benar-benar menakutkan. Biar saya tolong! Hubungi hari ini untuk bertanya soalan digital anda. Anda mungkin berada di rancangan saya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *