5 Apl untuk Menyandarkan Foto Anda secara Automatik dalam Android

Dengan teknologi yang dipertingkatkan dan telefon pintar Android yang lebih baik, terdapat lebih banyak ruang yang boleh anda gunakan untuk menyimpan foto dan video anda. Malangnya, anda tidak boleh bergantung hanya pada telefon Android anda untuk melakukan penyimpanan. Pertama sekali, ruang adalah terhad pada peranti anda. Ia akan mula ketinggalan atau mula kehilangan beberapa data anda seiring dengan berlalunya masa. Selain itu, seseorang boleh mencuri telefon Android anda dan foto serta video anda akan hilang bersama peranti itu. Pada ketika ini, sandaran masuk.

Jika anda mempunyai sambungan Internet yang kukuh dan tidak kisah untuk mempercayai foto anda ke dalam Web, kelima-lima apl Android ini boleh menyandarkan foto dan video anda secara automatik dan akan melakukan bahagian mereka untuk memastikan kenangan anda selamat dan kukuh.

Foto Google menempatkan semua foto dan video pada telefon Android. Anda boleh mencari foto mengikut tempat, benda dan orang yang muncul dalam foto itu.

Anda boleh menyediakan sandaran automatik yang digunakan pada setiap foto atau video yang peranti anda terima. Apabila disandarkan, anda juga boleh mengakses semua foto dan video anda daripada peranti lain.

Apabila anda memilih untuk membuat sandaran pada Google Photos, anda boleh menyimpan sehingga 15 GB data pada satu akaun. Apabila anda memilih pilihan Penjimat Storan, saiz asal dikekalkan. Walau bagaimanapun, jika foto melebihi 16MP, ia diubah saiznya. Ini terpakai untuk video di atas peleraian 1080p juga.

Dengan kualiti Express, foto disimpan pada kualiti yang lebih rendah. Ia menjimatkan lebih banyak ruang storan daripada Pilihan Penjimat Storan. Semua foto diubah saiz kepada 3MP jika perlu, manakala saiz video diubah kepada 480p.

Aplikasi Google Photos menyandarkan hampir semua format imej, seperti PNG, GIF, JPG dan juga RAW. Untuk video, apl menyokong kedua-dua format standard dan luar biasa seperti AVI, MOV, M4V, MPG dan MP4, antara lain.

Dropbox ialah penyedia storan awan lain yang diprapasang pada beberapa peranti Android. Apabila anda mula-mula melancarkan aplikasi, ia memberi anda pilihan untuk menyimpan gambar anda dengan serta-merta. Melakukannya akan memuat naiknya ke folder berlabel “Muat Naik Kamera” di dalam Dropbox anda.

Dropbox menawarkan storan data percuma sehingga 2 GB ruang.

Anda telah mengetahui arah aliran sekarang dengan pasti. Semua penyedia storan awan yang paling popular bersedia untuk menyimpan foto anda secara automatik. Jika OneDrive ialah penyelesaian sandaran pilihan anda dalam Windows, anda boleh mencuba apl Androidnya juga. OneDrive memberi anda 5 GB storan secara percuma. Pengguna boleh menaik taraf kepada pelan rumah atau perniagaan yang berbeza untuk menambah lebih banyak kapasiti storan.

Anda akan menemui pilihan yang sama untuk menyandarkan foto dan video anda dengan serta-merta yang ada pada pertandingan itu. Anda kemudian boleh menyemak imbasnya dalam apl melalui paparan grid tradisional.

Flickr membolehkan anda memuat naik, mengedit, menyusun dan berkongsi foto secara global daripada sebarang peranti. Ia membolehkan anda menyemak imbas, memilih dan mengatur beberapa foto sekaligus dan juga berkongsinya dalam beberapa saat.

Akaun flickr membolehkan anda mengosongkan ruang untuk 1000 foto dan video. Anda boleh memuat naik fail media secara automatik untuk mengekalkannya dengan selamat dalam gulungan kamera Flickr anda.

Jika anda tidak memuat naik fail media secara automatik semasa anda memasang aplikasi, anda masih boleh menetapkannya. Hanya pergi ke Tetapan dan klik pada pilihan Automuat naik. Tukarnya daripada Mati kepada Hidup, kemudian tunggu sehingga semua fail anda dimuat naik.

Jika anda mempunyai terlalu banyak foto dan video yang disimpan pada peranti anda daripada mana-mana perkhidmatan ini boleh mengendalikan secara percuma, lihat Mega. Penyelesaian storan ini menyediakan 20 GB ruang kosong kepada penggunanya. Itu adalah ruang yang cukup untuk ramai orang meneruskan tanpa perlu melompat ke pelan yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya aplikasi untuk menyandarkan foto anda dalam Android. Terdapat banyak lagi perkhidmatan storan awan dengan ciri muat naik automatik, seperti pCloud. Kongsi dengan kami yang mana satu kegemaran anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Rahul Nambiampurath memulakan kerjayanya sebagai akauntan tetapi kini telah beralih kepada bekerja sepenuh masa dalam ruang teknologi. Beliau adalah peminat setia teknologi terdesentralisasi dan sumber terbuka. Apabila dia tidak menulis, dia biasanya sibuk membuat wain, bermain-main dengan peranti androidnya, atau mendaki beberapa gunung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *