4 Editor Menu Konteks Terbaik untuk Windows

Pilihan menu konteks klik kanan sangat membantu. Bergantung pada tempat anda mengklik dan pada perkara yang anda klik, anda akan dibentangkan dengan banyak pilihan yang relevan dan berguna yang sebaliknya sukar untuk diakses. Tetapi apabila anda menambah program pada sistem anda, menu klik kanan boleh menjadi rumit. Sebaliknya, walaupun di antara semua pilihan dalam menu konteks, anda mungkin tidak menemui pilihan yang paling anda inginkan. Untuk menangani perkara ini, berikut ialah empat penyunting menu konteks terbaik untuk Windows.

CCleaner ialah salah satu utiliti pengoptimuman dan pembersihan PC yang paling popular dan digunakan secara meluas untuk Windows. Perisian ringkas ini dipenuhi dengan begitu banyak ciri seperti pengoptimuman pendaftaran, pencari fail pendua, pengoptimum permulaan, dll. Tetapi salah satu ciri perisian ini yang kurang dikenali ialah ia juga boleh digunakan untuk mengurus item Menu Konteks anda supaya anda boleh melumpuhkan atau memadamkannya dengan mudah mengikut keperluan.

Untuk mengurus item menu konteks, pasang CCleaner, bukanya dari menu Mula, navigasi ke “Alat -> Permulaan,” dan kemudian pilih tab “Menu Konteks.” Di sini, pilih item menu konteks yang anda mahu lumpuhkan, dan klik pada butang “Lumpuhkan”. Jika anda ingin memadam sepenuhnya item tersebut, klik pada butang “Padam”.

context-menu-applications-disable-context-option-ccleaner

Jika anda ingin mengubah suai nilai pendaftaran pilihan menu konteks tertentu, kemudian klik kanan pada item menu dan kemudian pilih pilihan “Buka dalam RegEdit.”

context-menu-applications-open-regedit-ccleaner

Tidak seperti aplikasi lain dalam senarai, Menu Konteks Mudah ialah aplikasi mudah alih yang membolehkan anda menambah sekumpulan pilihan menu konteks baharu dan berguna malah membolehkan anda melumpuhkan atau memadamkan pilihan yang anda tidak perlukan atau gunakan lagi.

Sebagai aplikasi mudah alih, anda tidak perlu memasangnya. Hanya muat turun aplikasi dari tapak rasmi dan buka boleh laku bergantung pada seni bina sistem anda (32- atau 64-bit).

Antara muka pengguna itu sendiri adalah mudah. Anda boleh menambah banyak pilihan dengan hanya satu atau dua klik. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih pilihan yang anda mahu tambah, dan klik pada butang “Gunakan Perubahan”.

konteks-menu-aplikasi-mudah-konteks-menu

Sebagai contoh, saya ingin menambah pilihan “Ambil Pemilikan”, jadi saya telah memilih kotak semak “Ambil Pemilikan” di bawah kategori “Menu Konteks Folder” dan mengklik pada butang Guna.

konteks-menu-aplikasi-pilih-ambil-pemilikan

Tindakan di atas akan serta-merta menambah pilihan pada menu klik kanan.

konteks-menu-aplikasi-ambil-pemilikan-ditambah

Jika anda ingin mengalih keluar item menu konteks yang telah ditambahkan, navigasi ke menu “Fail” dan pilih pilihan “Pembersih Menu Konteks.”

context-menu-applications-select-context-menu-cleaner

Dari tetingkap ContextMenu Cleaner, pilih pilihan yang anda mahu alih keluar, dan klik pada butang “Lumpuhkan”.

context-menu-applications-context-menu-cleaner

MenuMaid juga merupakan perisian mudah yang membantu anda mendayakan dan melumpuhkan pilihan menu konteks. Untuk memulakan, muat turun perisian dan pasangnya. Setelah dipasang, lancarkannya dari menu Mula.

context-menu-applications-menumaid-install

Seperti yang anda boleh lihat daripada imej di bawah, MenuMaid boleh menguruskan menu konteks kedua-dua Internet Explorer dan Windows Explorer. Untuk melumpuhkan sebarang pilihan menu konteks, anda hanya perlu nyahpilih kotak pilihan di sebelah pilihan yang ingin anda alih keluar.

konteks-menu-aplikasi-menumaid

Sebagai contoh, kerana saya tidak pernah menggunakan pilihan menu konteks “Tukar kepada PDF dalam Pembaca Foxit,” saya mahu melumpuhkannya.

context-menu-applications-convert-pdf-option

Menyahpilih kotak semak di sebelah pilihan “Foxit_ConvertToPDF_Reader” dalam MenuMaid.

konteks-menu-aplikasi-nyahpilih-tukar-pdf

Item menu konteks telah dialih keluar serta-merta daripada menu klik kanan.

context-menu-applications-convert-pdf-removed

ContextEdit ialah editor menu konteks lama, namun masih sangat berfungsi, dengan ciri lanjutan. Ia membolehkan anda mengedit kedua-dua Perintah Shell dan pengendali menu Konteks. Selain itu, anda boleh membuat pilihan menu konteks anda sendiri jika anda suka. Tidak seperti editor menu konteks lain, ContextEdit membolehkan anda mengedit item menu konteks berdasarkan jenis fail dan sambungan. Ini memberi anda lebih fleksibiliti apabila mengurus pilihan menu konteks.

Untuk memulakan, muat turun aplikasi dan pasangnya seperti mana-mana perisian Windows yang lain. Setelah dipasang, bukanya.

context-menu-applications-install-context-edit

Pada pandangan pertama, antara muka pengguna mungkin kelihatan agak lama dan kikuk, tetapi ia menyelesaikan tugas. Memandangkan ContextEdit membolehkan anda mengurus item menu konteks berdasarkan jenis dan sambungan fail, anda perlu memilih jenis fail atau sambungan setiap kali.

konteks-menu-aplikasi-konteks-edit

Sebagai contoh, saya ingin mengalih keluar pilihan “Buka dalam Tetingkap baharu” dan “Semat untuk Mula” apabila saya mengklik kanan pada folder dalam Penjelajah Fail.

context-menu-applications-context-edit-context-visible-options

Saya mencari “Folder” di bawah “Pilih sambungan atau jenis fail” dan menyahpilih kotak pilihan “opennewwindow” dan “Sematkan ke Skrin Mula.”

konteks-menu-aplikasi-konteks-edit-nyahpilih

Perubahan adalah serta-merta, dan anda tidak lagi melihat pilihan menu konteks tersebut.

context-menu-applications-context-edit-removed

Jika anda ingin mencipta pilihan menu konteks anda sendiri, anda boleh melakukannya dengan mengklik pada butang “Baharu” di bawah kategori “Perintah Shell”.

Komen di bawah berkongsi pendapat dan pengalaman anda tentang menggunakan aplikasi di atas untuk mengurus pilihan menu konteks klik kanan anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Vamsi ialah ahli teknologi dan WordPress yang gemar menulis panduan cara dan mengacaukan komputer dan perisiannya secara umum. Apabila tidak menulis untuk MTE, dia menulis kerana dia berkongsi petua, helah dan hacks hayat di blognya sendiri Stugon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *