4 daripada Alternatif Safari Terbaik untuk Mac Anda

Sebagai penyemak imbas lalai pada komputer Apple, Safari telah lama menjadi pintu masuknya ke Internet. Dengan sendirinya, Safari menawarkan kes penggunaan yang menarik terima kasih kepada penyepaduan mendalamnya ke dalam ekosistem Mac. Walau bagaimanapun, Safari bukan tanpa kesalahan dan tidak mempunyai ciri mendalam pesaing penyemak imbasnya. Ia sememangnya menawarkan perlindungan privasi yang digembar-gemburkan oleh Apple pada setiap peluang, tetapi ia jauh daripada satu-satunya pelayar untuk membuat tuntutan privasi yang berani. Mari lihat beberapa alternatif Safari terbaik untuk Mac anda.

Salah satu pelayar Internet “peringkat pertengahan” yang paling terkenal, Opera telah berada dalam permainan penyemak imbas sejak 1996 dan Windows 95. Dengan keseimbangan kelajuan dan kuasa yang mantap, beberapa ciri terbina dalam membantu menjadikan Opera pilihan yang menonjol . Dengan memasukkan VPN percuma, Opera dengan mudah membantu melindungi tabiat menyemak imbas anda dan menghalang perlombongan mata wang kripto. Begitu juga, Opera menyertakan penyekatan iklan terbina dalam untuk mengalih keluar iklan yang boleh memperlahankan masa muat halaman. Ini memastikan Opera kekal pantas tanpa perlu risau tentang menambah bilangan sambungan yang berlebihan.

Opera juga bersinar pada Mac dengan program Messenger terbina dalamnya. Perkhidmatan pemesejan seperti WhatsApp, Facebook Messenger dan Telegram semuanya disepadukan ke dalam bar sisi di sebelah kiri tetingkap Opera. Seperti Safari, Opera juga menawarkan apl mudah alih yang cantik pada kedua-dua Android dan iOS yang boleh menyegerakkan penanda halaman, tab terbuka dan banyak lagi dengan mudah. Menggunakan Opera pada Mac bermakna menambah semua ciri terbaik Safari serta pelbagai ciri yang anda tidak tahu anda perlukan. Ia menang-menang untuk mana-mana pengguna Mac.

Kebanyakan pengguna Mac tidak pernah mendengar tentang penyemak imbas Vivaldi dan tidak mengapa. Ia agak baharu dalam senario penyemak imbas tetapi dengan cepat mencipta nama untuk dirinya sendiri. Ia serta-merta membezakan dirinya daripada Safari dengan menawarkan pilihan penyesuaian yang tiada tandingan. Apabila anda memuat turun Safari, anda mendapat satu pandangan dan satu pandangan sahaja. Sebaliknya, Vivaldi membenarkan anda jumlah penyesuaian yang hampir tidak berkesudahan. Ingin mengalihkan tab penyemak imbas anda ke sebelah kiri tetingkap dan bukannya pendekatan bar tugas yang lebih tradisional? Itu hanya dengan satu klik tetikus sahaja.

Dengan Safari, anda tidak boleh membezakan antara tab untuk kerja atau peribadi kami. Vivaldi menambah set ciri yang dipanggil “Timbunan Tab” yang betul-betul seperti bunyinya. Tab boleh disusun antara satu sama lain dan dikumpulkan ke dalam satu tab. Itulah cara yang sangat mudah untuk memastikan penggunaan peribadi dan kerja berasingan, dan apa yang diperlukan hanyalah beberapa saat.

“Panel Web” Vivaldi ialah satu lagi set ciri unik. Membuka di sebelah kiri penyemak imbas, ini adalah cara mudah untuk melihat versi padat halaman web tunggal untuk multitasking pantas. Mahu menonton Twitter atau Facebook semasa anda menyemak imbas? Ini adalah cara yang sempurna untuk melakukannya. Tahap penyesuaian Vivaldi yang luar biasa menjadikannya mesti dimuat turun untuk pengguna kuasa Mac.

Dalam dunia penyemakan imbas Internet, Brave kekal sebagai sesuatu yang anomali. Dilancarkan oleh salah satu pencipta Firefox asal, Brave menyerbu keluar dari pintu gerbang menjanjikan sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh pelayar lain sebelum ini. Tidak seperti Safari, Brave menambahkan semua keperluan penyemak imbas hari ini seperti penyekatan iklan terbina dalam.

Di mana Brave benar-benar membezakan dirinya ialah ia akan membayar anda untuk melihat iklan. Ini adalah sesuatu yang hanya boleh diimpikan oleh pengguna Safari. Sebagai ganti iklan di halaman web, Brave sebaliknya menunjukkan kepada anda iklan rawak dan membayar anda untuk melihatnya. Anda kemudian boleh menggunakan pendapatan tersebut untuk “mengeluarkan wang” atau menghantar wang itu ke tapak atau pencipta kegemaran anda sebagai tanda terima kasih. Ia merupakan idea yang luar biasa dan telah mendapat banyak perhatian Brave.

Bagi prestasi penyemak imbasnya, Brave sangat pantas. Safari telah benar-benar matang selama bertahun-tahun dan tidak lagi duduk di luar semasa ujian kelajuan. Terima kasih kepada penyekatan iklan terbaik dalam kelasnya, Brave lebih pantas pada masa memuatkan halaman sambil menawarkan pengurusan RAM yang sama baiknya. Di mana Safari terbaik Brave ialah pengalaman mudah alihnya untuk pengguna Mac. Tanpa keupayaan untuk menyegerakkan penanda halaman atau membuka tab, Brave masih mempunyai cara untuk pergi ke hadapan ini. Yang berkata, Brave benar-benar menebusnya dengan pengalaman penyemak imbas pada Mac yang benar-benar mengutamakan pengguna.

Setahun yang lalu, tidak terfikir untuk melihat penyemak imbas yang dibina oleh Microsoft sebagai cadangan popular untuk alternatif Safari. Ia adalah hari baharu dan Microsoft Edge ialah pelayar baharu yang disokong oleh kekuatan nama Microsoft. Dibina pada platform yang sama seperti Chrome, Edge berfungsi dengan enjin pemaparan yang sama dengan hasil yang hebat. Di mana Microsoft menyimpang daripada Google ialah ia menambahkan alatan privasi yang kukuh sejak awal lagi. Pendekatan ini hampir sepadan dengan pengalaman yang Apple sediakan dengan Safari, bermakna pengguna Edge tidak melepaskan keselamatan peribadi semasa menyemak imbas dalam talian.

Di luar fokus privasinya, Edge cemerlang dengan penampilan asli pada Mac, jadi ia berasa seperti di rumah semasa sesi menyemak imbas. Mana-mana pengguna MacBook Pro dengan Touch Bar akan menemui kawalan video asli dan akses mudah kepada tab. Memandangkan beberapa pelayar telah mengutamakan sokongan TouchBar, tumpuan Edge pada pengalaman pengguna membantu menjadikannya peralihan yang mudah daripada Safari.

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk Pembaca Imersifnya yang menapis sebarang kekacauan pada halaman supaya anda boleh menyemak imbas dengan mudah tanpa gangguan. Ia serupa dengan paparan Pembaca Safari. Selain daripada kelebihan, Microsoft Edge masih agak baharu pada Mac, jadi terdapat sejumlah besar pepijat yang perlu diselesaikan. Jika anda tidak keberatan dengan gangguan atau kemalangan sekali-sekala, Edge ialah alternatif Safari yang hebat.

Pengguna Mac yang ingin melepaskan diri dari cengkaman Safari mungkin akan melihat terlebih dahulu kepada tangan terbuka Google Chrome atau Firefox. Mereka adalah pilihan yang baik tetapi tidak jauh berbeza daripada Safari. Alternatif Safari terbaik kurang dikenali tetapi tidak kurang berfungsi atau menarik dan mengisi jurang yang kurang dalam Safari.

Kredit imej: Apple MacBook Pro Retina menunjukkan halaman web carian Bing

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

David ialah seorang penulis teknologi bebas dengan lebih 15 tahun pengalaman dalam industri teknologi. Dia suka semua perkara Nintendo.

Perlu diingat bahawa Opera dimiliki oleh syarikat China – dan semua syarikat China dimiliki oleh parti komunis China – dan ia akan menghantar maklumat kepada pemiliknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *