4 Cara Memadam Rakaman Suara Amazon

Sama ada menstrim lagu kegemaran anda atau mengingatkan anda tentang mesyuarat pagi anda, pembesar suara pintar ialah komponen penting bagi kebanyakan rumah pintar. Walau bagaimanapun, apabila anda membeli pembantu suara digital, anda pada asasnya membeli peranti yang merekodkan dan menyimpan semua yang anda katakan. Apakah yang berlaku kepada rakaman suara ini? Dan siapa yang mempunyai akses kepada mereka?

Secara lalai, Amazon merekodkan semua interaksi anda dengan Alexa dan menyimpannya dalam awan Amazon. Amazon menggunakan rakaman suara ini untuk menambah baik pengalaman pengguna anda, tetapi masih menyedihkan untuk berfikir bahawa Amazon mempunyai akses kepada ratusan, atau mungkin beribu-ribu, rakaman suara yang dibuat dalam privasi rumah anda sendiri!

Jika anda bimbang tentang privasi, Amazon menyediakan beberapa cara untuk membolehkan anda mengalih keluar rakaman suara anda daripada pustaka mereka.

Secara lalai, Alexa akan menyimpan rakaman suara anda selama-lamanya, tetapi anda boleh menyediakan Alexa untuk memadamkan rakaman anda secara automatik selepas tiga atau 18 bulan.

Dengan mendayakan auto-padam, anda boleh yakin bahawa semua rakaman suara anda akhirnya akan dipadamkan, tanpa sebarang input lanjut daripada anda.

Untuk mendayakan autopadam rakaman suara anda:

1. Lancarkan apl Amazon Alexa pada peranti Android atau iOS anda.

2. Di penjuru kiri sebelah atas, ketik ikon “Menu”.

3. Navigasi ke “Tetapan -> Privasi Alexa -> Urus Data Alexa Anda.”

4. Ketik “Padamkan rakaman secara automatik.”

5. Tentukan sama ada rakaman anda perlu dipadamkan selepas tiga bulan atau 18 bulan, dan kemudian ketik “Sahkan.”

Kini Alexa akan memadamkan semua rakaman anda secara automatik sebaik sahaja mereka mencapai tanda tiga bulan atau 18 bulan.

Anda boleh memadamkan rakaman vokal individu melalui aplikasi mudah alih Amazon Alexa, yang berguna jika terdapat rakaman khusus yang ingin anda alih keluar. Sebagai contoh, mungkin anda menggunakan Alexa untuk memesan hadiah hari jadi pasangan anda atau untuk menempah meja di restoran kegemaran mereka, jangan ambil risiko mereka terjumpa rakaman anda yang mengatur kejutan mereka!

Dengan mengakses rakaman suara melalui aplikasi Amazon Alexa, anda boleh memadamkan rakaman individu, tetapi anda juga boleh memadamkan semua rakaman yang dibuat dalam tempoh masa tertentu, seperti semua rakaman dari minggu lalu.

Untuk mengakses dan memadamkan rakaman suara anda melalui apl Alexa:

1. Ketik ikon “Menu”.

2. Navigasi ke “Tetapan -> Privasi Alexa.”

3. Ketik “Semak Sejarah Suara.” Anda kini akan melihat senarai semua rakaman yang dibuat oleh peranti yang didayakan Alexa anda. Jika bunyi suara anda sendiri tidak membuat anda terlalu sebak, maka anda juga boleh memainkan rakaman ini dengan mengetik rakaman dan kemudian memilih ikon “Main” kecilnya.

4. Untuk memadamkan rakaman tertentu, ketik untuk memilih rakaman berkenaan dan kemudian ketik “Padamkan Rakaman Terpilih.”

Sebagai alternatif, anda boleh memadamkan semua rakaman yang dibuat dalam tempoh masa tertentu:

1. Buka lungsur turun “Julat Tarikh”.

2. Pilih daripada pilihan yang tersedia: Hari Ini, Semalam, Minggu Ini, Bulan Ini atau Semua Sejarah.

3. Ketik “Padam Semua Rakaman untuk Hari Ini/Semalam/Minggu Ini, dsb.”

Alexa kini akan memadamkan semua rakaman yang dibuat dalam tempoh masa tertentu ini.

Anda juga boleh memadamkan rakaman suara menggunakan arahan vokal. Sebagai contoh, anda mungkin berkata “Alexa, padamkan semua yang saya katakan hari ini,” dan Alexa akan memadamkan semua klip yang dirakam antara tengah malam dan masa anda mengeluarkan arahan.

Pemadaman melalui suara dilumpuhkan secara lalai, tetapi anda boleh mendayakan ciri ini melalui aplikasi Amazon Alexa:

1. Lancarkan apl pada telefon pintar atau tablet anda.

2. Buka menu, dan pilih “Tetapan.”

3. Pilih “Privasi Alexa.”

4. Pilih “Semak Sejarah Suara.”

5. Cari peluncur “Dayakan pemadaman melalui suara” dan pada kedudukan “Hidup”.

6. Baca penafian dan jika anda menerima, ketik “Dayakan.”

Anda kini boleh memadamkan sejarah suara anda menggunakan arahan vokal.

Jika anda mengakses akaun Amazon anda melalui penyemak imbas web anda, anda boleh memadamkan semua rakaman suara Alexa dalam satu gerakan:

1. Log masuk ke akaun Amazon anda.

2. Dalam bar alat, tuding pada “Tindakan & Senarai” dan pilih “Urus Kandungan dan Peranti Anda.”

3. Pilih “Peranti” dan pilih peranti Amazon Echo anda.

4. Di bahagian bawah skrin, pilih “Padam rakaman suara.”

5. Baca penafian, dan jika anda menerima maka klik “Padam.”

Amazon kini akan memadamkan semua rakaman suara anda.

Pada 2019, Bloomberg mengesahkan bahawa pekerja Amazon mendengar beberapa rakaman yang dikumpul oleh peranti yang didayakan Alexa dan juga menyalin rakaman ini. Data ini mempunyai tujuan yang berguna, kerana ia membolehkan Amazon meningkatkan algoritma pengecaman Alexa dan memberikan pengalaman yang lebih baik kepada penggunanya. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka merahsiakan rakaman suara anda, anda boleh menarik diri daripada skim ini:

1. Dalam apl Alexa, lancarkan menu dan pilih “Tetapan.”

2. Pilih “Privasi Alexa -> Urus Data Alexa Anda.”

3. Cari peluncur “Gunakan Rakaman Suara ” dan ia ke kedudukan “Mati”.

4. Baca penafian dan jika anda menerima, ketik “Matikan.”

Amazon kini tidak lagi menggunakan rakaman suara anda dalam penyelidikannya.

Selain melindungi rakaman suara anda, anda juga perlu menghalang pembelian suara secara tidak sengaja dengan Alexa dan membatalkan pendaftarannya sebelum anda memberikan peranti Alexa anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Jessica Thornsby ialah seorang penulis teknikal yang berpangkalan di Derbyshire, UK. Apabila dia tidak terobsesi dengan semua perkara teknologi, dia seronok menyelidik salasilah keluarganya dan menghabiskan terlalu banyak masa dengan arnab rumahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *