4 aliran Android yang patut ditonton pada tahun 2018

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Sebelum kita mula, pengakuan cepat: Saya bukan psikik.

Walaupun apa yang anda mungkin pernah dengar, saya sebenarnya tidak dapat meramalkan masa depan. Malah, saya tidak mempercayai tradisi membuat ramalan teknologi yang telah diuji masa (baik, kecuali untuk satu ramalan yang tidak mudah Saya melihat Twitterverse setiap Januari, tetapi itu adalah ramalan yang istimewa).

Anda tahu apa yang saya buat percaya ke, walaupun? Trend. Memerhati arah aliran yang kadang-kadang halus dalam ekosistem teknologi dari semasa ke semasa membantu kami memahami gambaran yang lebih besar tentang tempat dan sebabnya. Itulah jenis “melihat masa depan” yang membolehkan kami membuat tekaan yang berpendidikan tentang kemungkinan platform yang kecil dan muda untuk meletup dan, terhadap semua kemungkinan popular, menjadi OS yang paling banyak digunakan di dunia. Itulah jenis “bacaan bola kristal” yang membolehkan kami melihat benih dua platform Google yang berasingan mula disatukan dan bukan membatalkan satu sama lain (sebagaimana pendapat popular yang diramalkan secara konsisten).

Dan jenis proses yang sama yang membolehkan kami membuat kenyataan bermakna tentang perkara yang mungkin berlaku dalam alam Android pada tahun akan datang ini bukan dalam super-spesifik, “Syarikat X akan mengeluarkan tiga telefon pada bulan Mei!” macam-macam istilah, tetapi dalam sebatan yang luas yang bercakap dengan keseluruhan pergerakan merentas ekosistem.

Pada penghujung 2017, saya menerbitkan “Android 2018 primer” melihat kembali beberapa analisis berwawasan dari tahun lalu semasa kami bersedia untuk permulaan yang baharu (secara teori). Saya memilih cerita dalam barisan itu atas sebab yang sangat disengajakan iaitu fakta bahawa mereka mendapat naratif berorientasikan arah aliran yang lebih mendalam yang begitu kerap diabaikan dan hilang di tengah-tengah tajuk yang lebih sensasi dan peringkat permukaan. Dan, anda dapat menekanya: juga kerana naratif yang sama itu boleh membantu kami dalam memaklumkan kami tentang kemungkinan liku-liku di jalan di hadapan.

Dengan mengambil kira semua itu, berikut ialah empat tema yang patut anda tonton apabila ia datang kepada Android pada tahun 2018:

1. Konvergensi

Ia adalah kisah Android terbesar yang kebanyakan dunia teknologi terlepas (dan terus terlepas pandang dalam kepentingan hari ini): penggabungan gaya pemasak perlahan Android dan OS Chrome, dua platform berbeza tetapi saling melengkapi dengan tujuan tersendiri tetapi saling melengkapi. Ia merupakan satu aliran yang telah dijalankan selama hampir tiga tahun sekarang, walaupun hampir tidak disedari pada kebanyakan masa itu dan ia merupakan satu aliran yang boleh dikatakan pasti akan terus meningkat pada bulan-bulan akan datang.

Ia membantu untuk menganggap 2017 sebagai “pesta keluar” rasmi untuk OS Chrome dan Android sebagai pasangan simbiotik. Pada tahun lalu, Google secara serius meningkatkan gas pada penjajaran dua platform, dengan pelancaran pelancar dan sistem navigasi yang mengingatkan Android baharu untuk Chromebook, kemunculan Google Assistant pada OS Chrome, dan, sudah tentu, yang formal. pengenalan apl Android pada Chromebook mungkin merupakan langkah paling transformasi dalam paparan gambar besar.

Seperti yang saya fikirkan pada musim luruh yang lalu, semua langkah itu membantu menyediakan pentas untuk Chromebook untuk menjadi tablet Android baharu fokus generasi seterusnya Google untuk pengalaman pengkomputeran skrin besar. Langkah seterusnya penumpuan antara Android dan OS Chrome hanya akan membantu mengukuhkan realiti itu apabila semakin ramai pembuat perkakasan menggunakan konsep tersebut.

Maksudnya: Banyak tanda menunjukkan Google sedang bersedia untuk OS Chrome untuk menyokong penderia cap jari (sesuatu yang nampaknya ada dalam rancangan awal untuk Pixelbook sulung syarikat itu, walaupun ia tidak akhirnya membuat pemotongan). Perubahan kod menunjukkan pembangun juga sedang mengusahakan fungsi suara-ke-teks seluruh sistem untuk Chromebook satu lagi sentuhan seperti Android yang akan mendekatkan OS Chrome dan pengalaman Android sambil mengisi kekosongan Chromebook sebagai sentuhan- peranti berorientasikan.

Selain itu, Chromebook tidak lama lagi dijangka mendapat sokongan seperti Android untuk balasan pemberitahuan sebaris, sistem seperti Android untuk sambungan VPN peringkat OS yang lebih selamat, keupayaan berbilang tugas yang lebih baik untuk apl Android yang berjalan di latar belakang, sistem asli untuk membaca dan membalas kepada mesej teks berasaskan Android, dan lebih banyak lagi elemen Reka Bentuk Bahan seperti Android (sebahagian daripada peralihan reka bentuk berterusan yang telah berlaku sedikit demi sedikit, kebanyakannya tidak dikenali oleh orang ramai, selama berbulan-bulan).

Ini bukan kebetulan, kawan-kawan: Seperti yang telah saya katakan berkali-kali sepanjang proses ini, setiap kepingan teka-teki mungkin tidak kelihatan seperti sesuatu yang monumental dengan sendirinya tetapi tambahkan semuanya bersama-sama, dan anda mula melihat hutan untuk pokok.

Perhatikan dengan teliti kawasan hutan itu pada tahun 2018, dan anda pasti akan melihat beberapa perkara yang menarik.

2. Keselamatan, dengan memerhatikan perusahaan

Keselamatan Android sentiasa menjadi topik hangat dan walaupun pada hakikatnya kebanyakan buzz cenderung begitu gembar-gembur sensasi tanpa kesan dunia nyata, tajuk berita yang menimbulkan ketakutan benar-benar mewujudkan persepsi Android sebagai Wild West maya di mana bahaya sentiasa mengintai.

Walaupun tanggapan itu mungkin tersasar, kewujudan persepsi sedemikian adalah masalah yang telah lama dicari Google untuk menyelesaikannya. Dan langkah syarikat dalam tempoh 12 bulan yang lalu menunjukkan dengan jelas bahawa keselamatan akan terus menjadi tumpuan bermakna untuk Android pada bulan-bulan akan datang, terutamanya yang berkaitan dengan penggunaan perusahaan Android.

Beberapa butiran penting tentang perkara yang sedang diusahakan: Pada akhir Disember, Google mengumumkan rancangan baharu untuk mengesahkan ketulenan apl dalam Gedung Google Play. Google juga melancarkan usaha baharu untuk memberi amaran kepada pengguna tentang aplikasi mudah alih dan tapak web yang mungkin mengumpul data peribadi tanpa kebenaran (kebimbangan yang jauh lebih mendesak daripada perisian hasad untuk perniagaan dan individu).

Selain itu, keluaran Android 8.0 Oreo 2017 termasuk beberapa peningkatan keselamatan yang tidak begitu jelas, kebanyakannya telah direka bentuk untuk meletakkan asas bagi teknologi masa hadapan. Dalam menyelidik peningkatan tersebut, saya juga mengetahui bahawa Google sedang mengusahakan “lebih banyak lagi” dengan penyulitan, terutamanya yang berkaitan dengan perusahaan, untuk keluaran Android P 2018.

Jika semua itu tidak mencukupi, dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Google telah meningkatkan versi terurusnya bagi Google Play untuk perusahaan sebuah sistem yang membolehkan syarikat “mengedarkan apl perusahaan persendirian dengan selamat dan cepat,” seperti yang dinyatakan oleh syarikat itu lewat- Promosi November dan pada masa yang sama menonjolkan cara perkakasan Pixelnya sendiri menampilkan jenis modul keselamatan tahan gangguan baharu yang dicipta “untuk keselamatan gred perusahaan.”

Nampak coraknya? Dan bercakap tentang cita-cita perkakasan Google…

3. Tanggapan Google sebagai ekosistem dan mesra perusahaan, pada masa itu

Tema asas kepada perkakasan besar 2017 Google bukan sahaja Google membuat perantinya sendiri. Di bawah permukaan, mesej sebenar adalah lebih mendalam: bahawa Google sendiri bukan Android, bukan OS Chrome menjadi benang penyatuan untuk visi teknologi mudah alih syarikat. Google, dengan kata lain, kini menjadi ekosistem utama.

Pembingkaian semula ini mungkin kelihatan halus, tetapi ia penting dan ia adalah satu trend yang pasti kita akan lihat lebih banyak lagi pada tahun akan datang. Dengan memberi tumpuan kepada Google sebagai penyebut biasa, syarikat boleh menggunakan kawalan yang lebih besar ke atas pengalaman penggunanya. Ia boleh memastikan perisian dan perkhidmatannya, terutamanya Assistant, kekal di hadapan dan tengah, dan ia boleh menghapuskan titik kesakitan Android yang biasa seperti antara muka pengguna yang terputus-putus, kehadiran terlalu banyak apl yang bertindih dan perkhidmatan yang berlebihan, dan kekurangan sumber yang menyedihkan kebanyakan pengeluar menumpukan kepada kemas kini peranti yang berterusan. (Pada masa yang sama, sudah tentu, pengeluar lain boleh terus melakukan apa yang mereka mahu di luar alam semesta yang baru terkandung di Google.)

Dengan bakat pembuatan perkakasan HTC kini berada di hadapan, Google bersedia untuk meningkatkan anjakan ini. Tumpuannya pada perisian sebagai pembeza memberikannya kelebihan unik di kalangan pembuat peranti Android, dan jika ia dapat mengetahui acar rumit pemasaran dan pengedaran, ia secara teori boleh membentuk semula ekosistem Android seperti yang kita ketahui.

Itu adalah lemak besar “jika,” seperti yang kita semua tahu. Tetapi apa yang kelihatan pasti ialah Google akan terus maju dan mencuba. Barisan peranti yang lebih pelbagai dan dipromosikan secara agresif nampaknya tidak dapat dielakkan, begitu juga dengan penekanan yang diperluaskan pada faedah menggunakan berbilang peranti Google untuk pengalaman yang padu dan bersambung yang terus bertambah baik dari semasa ke semasa sesuatu yang tidak boleh ditawarkan oleh orang lain di dunia Android.

Mengenai nota yang berkaitan, ingat apabila saya bertanya berapa lama sehingga kedai runcit Google sebenar tiba? Seperti yang saya tulis pada masa itu:

Google secara terang-terangan mahu menjadi gergasi perkakasan dan khususnya dalam bidang teknologi mudah alih, memiliki pengalaman runcit terkawal sepenuhnya anda sendiri merupakan kelebihan yang sangat besar apabila ia berkaitan untuk membangunkan hubungan pelanggan yang positif. Dan ya, kita boleh merumuskannya dengan mengatakan “sama seperti Apple” di sini, kerana Apple pastinya telah mendapat bahagian sokongan runcit dan dalam kedai bagi operasinya dengan tepat.

Pada ketika ini, nampaknya kurang soalan “jika” dan lebih kepada soalan “bila.” Dan dengan laporan baharu bahawa Google mungkin sedang berusaha untuk membuka kedai runcit fizikal di India dalam tahun ini, nampaknya tidak mudah untuk mengatakan usaha ekosistem Google yang kita lihat hari ini hanyalah bab pengenalan ringkas dalam cerita yang akan mengambil masa. tahun untuk terungkap.

4. Ketaksuban pada bezel dan gangguan tahap permukaan yang bodoh yang lain

Walaupun semua perkara yang menarik ini berlaku di bawah permukaan, kebanyakan pengeluar Android pihak ketiga memberikan setiap petunjuk bahawa mereka akan terus menumpukan pada kualiti peringkat permukaan dangkal untuk menjual peranti mereka. Dan ya, ini bermakna kemungkinan besar perhatian kepada subjek bezel, bezel dan lebih banyak bezel yang sentiasa menggembirakan.

Sama seperti obsesi terhadap kenipisan yang melampau, megapiksel maksimum dan ketumpatan paparan tertinggi pada tahun-tahun yang lalu, penetapan semasa pada bezel lebih kepada memindahkan produk daripada memberikan apa-apa manfaat praktikal. Dan ia tidak menghairankan: Apabila syarikat tidak mengawal perisian dan tidak berminat untuk menyediakan peningkatan berorientasikan perisian berterusan yang bermakna sepanjang jangka hayat produk, mengalihkan perhatian kepada kualiti cetek peranti adalah mengenai taktik yang paling munasabah untuk penjualan yang ditambah baik secara berperingkat. model telefon baru.

“Bezel” nampaknya kekal pada tempatnya sebagai kata kunci pemasaran mudah alih pilihan pada masa ini, dan dalam tempoh 12 bulan akan datang ini, pengeluar mungkin akan berteriak untuk menunjukkan betapa dekat dengan tepi skrin mereka boleh merayap (walaupun kelemahan praktikal reka bentuk sedemikian mungkin hadir). Heck, kita akan mungkin juga nampak telefon Android yang mencontohi takuk iPhone bodoh itu tidak lama lagi. (Jika Apple melakukannya, ia mempunyai untuk menjadi baik, kan?!)

Ini semua adalah setanding untuk kursus ini, dan apabila titik peluru “bezel rendah” kehilangan kekuatannya, pembuat telefon akan beralih ke beberapa metrik lain yang tidak bermakna untuk menjadikan barangan mereka kelihatan baharu dan menarik. Ini adalah trend yang konsisten dalam dunia teknologi mudah alih, dan tidak ada sebab untuk berfikir ia akan berhenti dalam masa terdekat.

Kami yang mempunyai perspektif, bagaimanapun, boleh terus melihat ke hadapan dan menilai produk semua kualitinya, ketara dan sebaliknya termasuk faktor pembezaan yang lebih ketara yang sebenarnya akan mempengaruhi kita setiap hari sepanjang hayat peranti berbilang tahun.

Tetapi hei, anda di sini dan membaca ini. Anda sudah tahu semua tentang perkara itu. Dan kini anda tahu apa lagi yang perlu diperhatikan dalam dunia Android yang aneh dan liar ini semasa kami menerokai rupa bumi yang belum dipetakan pada tahun 2018.

Jadi sandarkan diri dan bersabarlah, kawan-kawan saya: Perjalanan ini akan meninggalkan stesen, dan tidak kira berapa banyak konteks yang mungkin kita ada tentang laluan umumnya, arah aliran hanyalah pelan tindakan dan anda boleh bertaruh kita akan menghadapi banyak kemuncak yang tidak dijangka , lembah dan lencongan sepanjang bahagian seterusnya dalam perjalanan kami yang meriah ini.

Twitter Perisikan Android

[NEW: Android Intelligence videos at Computerworld!]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *