4 Alat Terbaik untuk Memeriksa Ruang Cakera pada Mac Anda

Kehabisan ruang pada Mac anda tidak menyeronokkan. Lebih teruk lagi, anda sering mengetahui bahawa anda kehabisan ruang pada masa yang paling teruk. Sudah tentu, anda boleh mula menyahpasang apl secara rawak, tetapi lebih baik anda menyemak ruang cakera anda dan mengetahui yang mengambil ruang pada mulanya.

Sebenarnya untuk mengetahui perkara yang paling banyak menggunakan ruang tidaklah semudah yang anda sangkakan. Bergantung pada perkara yang anda cuba cari, terdapat sejumlah besar alatan yang boleh menyelesaikan masalah anda.

Terdapat beberapa alatan untuk membantu anda mengurus ruang cakera terbina dalam macOS. Untuk melihat jumlah ruang yang digunakan oleh apl, foto dan kategori lain, anda boleh menggunakan Ringkasan Storan Cakera.

Analisis Ruang Cakera Ringkasan Storan Cakera Mac Macos

Klik ikon Apple di bahagian atas sebelah kiri skrin, kemudian “Mengenai Mac Ini.” Di sini, klik tab Storan, kemudian klik pada Urus. Dalam menu di sebelah kiri, anda akan melihat pelbagai kategori. Klik pada kategori seperti Aplikasi dan anda akan melihat berapa banyak ruang yang digunakan oleh aplikasi tertentu.

Ini tidak sepintar beberapa apl lain. Sebagai contoh, Dokumen tidak menentukan jumlah ruang yang digunakan oleh jenis fail tertentu. Sebaliknya, ia hanya menunjukkan kepada anda saiz direktori Dokumen anda.

DaisyDisk ialah salah satu aplikasi pengurusan storan yang paling banyak digunakan untuk macOS. Sebahagian daripada sebab di sebalik ini adalah kemudahan penggunaan apl, tetapi sebahagian besar juga disebabkan oleh betapa cantiknya ia kelihatan.

Analisis Ruang Cakera Mac Daisydisk

Sebaik sahaja ia selesai mengimbas pemacu anda, DaisyDisk menunjukkan fail dan folder anda sebagai peta interaktif visual. Ini adalah visualisasi berguna yang juga kelihatan bagus untuk dilihat. Ia bukan semua tentang rupa, namun.

Dari peta anda boleh melihat fail besar, pratonton kandungannya, kemudian padamkannya jika anda tidak memerlukannya. Anda boleh melakukan semua ini tanpa meninggalkan DaisyDisk.

DaisyDisk berharga $9.99 di Mac App Store, tetapi percubaan percuma juga tersedia.

Selebihnya apl dalam senarai ini skopnya agak terhad. Mereka membantu anda menganalisis dan mengurus ruang cakera, tetapi mereka tidak melakukan lebih daripada itu. CleanMyMac X melakukan lebih daripada sekadar mengurus ruang cakera anda.

Analisis Ruang Cakera Mac Cleanmymac X

Selain alat untuk membersihkan ruang cakera, CleanMyMac X termasuk alat untuk mengosongkan RAM, mengurus Item Log Masuk dan melaksanakan penyelenggaraan sistem rutin. Itu bukan untuk mengatakan ia tidak sama baik dalam menganalisis ruang cakera.

Jalankan apl itu dan seperti yang lain dalam senarai ini, apl itu akan bermula dengan menganalisis pemacu anda. Kemudian ia boleh melakukan lebih banyak daripada menunjukkan kepada anda fail yang boleh anda padamkan. Apl ini boleh mengalih keluar cache lapuk, muat turun rosak, log dan fail lain yang anda tidak gunakan secara automatik.

CleanMyMac X juga mempunyai Penyahpasang terbina dalam yang boleh membantu anda mengalih keluar apl bersama-sama dengan pelbagai fail yang biasanya mereka tinggalkan pada sistem anda selepas anda memadamkannya. Anda boleh mencuba CleanMyMac X dengan percubaan percuma, tetapi lesen untuk apl itu akan dikenakan bayaran $34.95.

OmniGroup terkenal dengan perisiannya seperti OmniFocus, OmniOutliner dan OmniPlan. Semua apl ini adalah besar, rumit dan agak mahal. OmniDiskSweeper, sebaliknya, bukan sahaja mudah, tetapi percuma juga.

Analisis Ruang Cakera Mac Omnidisksweeper

Buka OmniDiskSweeper, dan ia akan mengimbas pemacu anda. Kemudian anda akan melihat senarai ringkas dan mudah boleh diimbas yang menunjukkan fail daripada terbesar kepada terkecil. Ini membolehkan anda mendapatkan idea dengan cepat tentang perkara yang menggunakan paling banyak ruang pada Mac anda.

Seperti DaisyDisk, anda boleh dengan mudah membuka atau mengalihkan fail ke Sampah terus daripada OmniDiskSweeper.

Jika anda tidak pasti yang mana antara ini yang terbaik untuk anda, terdapat penyelesaian mudah: Mulakan dengan pilihan percuma dan lakukan langkah anda dari sana. Cuba gunakan alat terbina dalam macOS dahulu, kemudian jika itu tidak berjaya, cuba OmniDiskSweeper. Jika pilihan ini tidak berfungsi, pertimbangkan DaisyDisk atau CleanMyMac X.

Salah satu cara paling mudah untuk mengelakkan kehabisan ruang adalah dengan menyediakan lebih banyak ruang di tempat pertama. Ini bukan sesuatu yang boleh anda lakukan pada MacBook yang sudah tua, tetapi ia patut dipertimbangkan jika anda membeli komputer baharu. Tidak pasti berapa banyak storan untuk dipilih? Kami mempunyai panduan yang boleh membantu anda mengetahui berapa banyak ruang yang anda perlukan.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kris Wouk ialah seorang penulis, pemuzik, dan apa sahaja namanya apabila seseorang membuat video untuk web.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *