360 taman peruntukan baharu akan dibuka di lapan taman di Singapura, Berita Alam Sekitar & Cerita Teratas

SINGAPURA – Lebih ramai peminat berkebun boleh mengasah jari hijau mereka dengan 360 plot berkebun baharu dibuka di lapan taman di seluruh pulau.

Dipanggil taman peruntukan, setiap plot terdiri daripada katil penanam yang ditinggikan dan kawasan penyimpanan mini untuk alatan. Mereka masing-masing akan dipajak sehingga tiga tahun pada $57 setiap tahun.

Taman peruntukan terletak di dalam taman di Pekan Bedok, di Bedok North Avenue 3; Choa Chu Kang, di sebelah Lebuhraya Kranji di Choa Chu Kang Drive; Pasir Ris, berhadapan stesen MRT; Tepi Sungai Sengkang, di Jalan Anchorvale; Yishun, di luar Yishun Avenue 11; Jurong Central, di persimpangan Jalan Boon Lay dan Boon Lay Way; Tepi Sungai Kallang, di sudut Jalan Kallang dan Jalan Crawford; dan Tiong Bahru, di luar Jalan Henderson.

Taman Bandar Bedok akan mempunyai bilangan plot terbesar dengan 128 taman peruntukan.

The Straits Times sebelum ini melaporkan bahawa lebih ramai orang beralih kepada berkebun sebagai hobi di tengah-tengah pandemik dan pengaturan kerja yang menyaksikan mereka menghabiskan lebih banyak masa di rumah.

Permohonan dalam talian untuk petak baharu – yang akan diberikan melalui pengundian berkomputer – akan dibuka selama dua minggu dari 10 pagi pada hari Jumaat (24 Sept) hingga 6 Okt.

Pemohon yang berjaya akan dimaklumkan mengenai keputusan permohonan mereka dalam tempoh tiga bulan dari tarikh tutup.

“Orang ramai digalakkan memohon kawasan berkebun yang berhampiran dengan kediaman mereka,” kata Lembaga Taman Negara (NParks) dalam satu kenyataan pada Rabu.

360 petak baharu itu menjadikan jumlah keseluruhan taman peruntukan merentasi 23 taman dan taman di Singapura kepada lebih 2,000.

Selain daripada taman peruntukan, terdapat lebih daripada 1,600 taman komuniti di atas bumbung, dan di taman, taman perumahan, syarikat dan sekolah di seluruh negara, menurut laman web NParks.

Kedua-dua inisiatif komuniti dan taman peruntukan adalah sebahagian daripada visi City in Nature Singapura untuk membuka lebih banyak ruang untuk berkebun dalam komuniti.

Mengulas mengenai taman peruntukan baharu dalam catatan Facebook pada hari Rabu, Menteri Pembangunan Negara Desmond Lee berkata: “Saya bertemu beberapa tukang kebun di Taman Bishan-Ang Mo Kio baru-baru ini dan kagum dengan kepelbagaian hasil, bunga dan herba yang mereka tanam. petak taman peruntukan mereka. Terdapat tomato, brinjal dan rosemary, hanya untuk menamakan beberapa.”

Dalam video bersama jawatannya, Encik Lee menambah: “Pekebun peruntukan melawat plot mereka setiap hari… Ia adalah komuniti yang bersatu padu yang mereka bantu untuk menyiram plot satu sama lain, berkongsi petua, dan juga hasil tuaian antara satu sama lain. “

NParks sebelum ini mengumumkan bahawa ia menyasarkan untuk memiliki 3,000 taman komuniti dan 3,000 taman peruntukan menjelang 2030.

Borang permohonan dalam talian boleh didapati di laman web ini.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *