3 Soalan Mengenai Bitcoin Semua Orang Patut Tanya (Dan Jawapan Mereka)

Bitcoin telah menjadi alat pertukaran yang agak popular di Internet. Jika anda tidak tahu apa-apa tentang Bitcoin, anda boleh membaca artikel kami tentang apa itu dan cara ia berfungsi. Apa yang anda perlu tahu ialah ia adalah mata wang digital, semakin popular dengan ketara, malah mempunyai ATM sendiri. Ramai orang yang telah terdedah kepada Bitcoin sudah mengetahui banyak tentang mata wang itu, tetapi tidak benar-benar melakukan banyak penyelidikan mengenai soalan tertentu mengenai mata wang dalam talian dan nasibnya. Hari ini, saya di sini untuk bertanya soalan itu untuk anda dan kemudian menjawabnya.

bitcoinsoalan-selamat

Soalan ini agak sukar untuk dijawab, memandangkan algoritma kompleks yang digunakannya untuk menjana unit baharu mata wang dan desentralisasi yang ketara bagi mata wang itu sendiri. Terdapat satu undang-undang universal dalam kriptografi digital yang digunakan untuk Bitcoin: Tiada yang 100 peratus selamat. Tetapi anda mungkin tidak mahu tahu sama ada ia benar-benar selamat. Sebaliknya, anda ingin tahu tentangbagaimana Bitcoin selamat adalah.

Kaedahnya cuba dan benar. Bitcoin tidak boleh digodam pada tahap bencana/holistik. Walau bagaimanapun, keselamatan dompet anda bergantung pada cara anda menjaganya. Jika anda melampirkan kata laluan yang lemah pada dompet anda, jangkakan kekacauan pada satu ketika pada masa hadapan. Bitcoin sendiri mungkin tidak dapat ditembusi oleh serangan kerana sifatnya yang tidak berpusat, tetapi dompet anda jatuh sepenuhnya di tangan anda.

Tetapi hanya kerana Bitcoin selamat secara rahsia tidak bermakna ia tidak boleh dieksploitasi. Saya terjumpa artikel tentang Kuda Trojan yang memaksa komputer melombong Bitcoin untuk penggodam yang menjangkiti mereka. Jadi, ia bukan sistem yang sempurna, tetapi penggodam itu tidak akan menyimpan Bitcoin mereka selama-lamanya. Akhirnya, wang itu akan jatuh ke tangan orang lain, dan seterusnya, dan seterusnya. Kitaran ekonomi berterusan sama ada sistem itu dieksploitasi atau tidak. Jadi, tidak ada bahaya sebenarnya.

Sebagai ikhtisar: Ya, Bitcoin tidak boleh digodam secara konvensional secara keseluruhan. Dompet anda adalah cerita yang sama sekali berbeza.

Jawapan ringkas: Tidak.

Jawapan panjang: Ia bergantung kepada apa yang anda maksudkan dengan campur tangan kerajaan. Jika anda bercakap tentang beberapa helai kertas yang diluluskan oleh Kongres, ia boleh berlaku sepenuhnya. Jika anda bercakap tentang tindakan kerajaan terhadap Bitcoin, ia… rumit.

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) ialah agensi kutipan cukai AS. Mereka sedang mengusahakan cara untuk mengenakan cukai terhadap aliran Bitcoin antara individu. Bagaimana mereka akan menguruskan ini? Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (FinCEN) mendapat pemberitahuan apabila pemegang akaun bank AS membuat transaksi. Mereka boleh memajukan pemberitahuan ini kepada IRS pada bila-bila masa. Jika anda membuat transaksi untuk Bitcoins, mereka akan tahu bahawa anda telah menukar wang itu. Walau bagaimanapun, apa yang mereka hadapi sedikit kesukaran menjejaki adalah pertukaran Bitcoin-ke-Bitcoin itu sendiri (kerana ia berlaku pada rangkaian peer-to-peer yang terdesentralisasi). Walaupun Internet amat sukar untuk dikawal selia oleh kerajaan, anda masih perlu bimbang.

Ini membawa kita kepada soalan lain: Sejauh manakah anda perlu mengambil berat? Baca ini. Di peringkat pertukaran, mudah untuk mengawal selia dan merampas aset. Dalam artikel yang dipautkan, pengarang menerangkan cara Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (satu lagi doohickey kerajaan yang berpangkalan di AS) mendapat pegangan akaun Mt. Gox. Inilah perkara yang mengejutkan: Mt. Gox ialah sebuah syarikat di Jepun. Bagaimanapun, pihak berkuasa AS berjaya merampas akaun. Sudah tentu, keadaannya lebih kompleks daripada itu. Mt. Gox melanggar undang-undang perbankan AS dengan berbohong pada permohonannya untuk mendaftar Mutum Sigilum LLC dan membuka akaun bank untuk syarikat itu. Bank yang membuka akaun dengannya bertanya sama ada perniagaan itu terlibat dalam perkhidmatan kewangan. Ringkasnya, Mt. Gox menjawab “tidak.” Walaupun ini mengelirukan bagi pihak syarikat, adalah jelas bahawa kerajaan boleh menjerat dirinya dengan Bitcoin dengan cara yang ketara yang belum kita lihat.

bitcoinsoalan-dolar

Ini adalah yang sukar. Di satu pihak, anda mempunyai mata wang yang boleh dikatakan kalis inflasi. Sebaliknya, anda mempunyai mata wang yang nilainya naik dan turun secara mendadak pada beberapa titik jika dibandingkan dengan dolar AS dan Euro.

Sesetengah orang tersilap menganggap mata wang yang kurang terdedah kepada inflasi sebagai aset dengan nilai yang stabil. Ini adalah salah sama sekali pada banyak peringkat. Permintaan agregat mata wang adalah tertakluk kepada perubahan, yang juga mengubah nilainya. Maksud “kalis inflasi”, dalam kes ini, ialah Bitcoin dihadkan hanya kepada bilangan unit tertentu (terdapat had keras sebanyak 21 juta). Walaupun jumlah peredaran Bitcoinsin bertambah, ia tidak akan melepasi 21 juta. Jika anda sedang mencari mata wang yang tidak kehilangan nilai dalamannya, mata wang ini akan bernilai pelaburan.

Walau bagaimanapun, jika anda sedang mencari mata wang yang mempunyai nilai dolar AS, EU, Rupee, Ruble, Leu atau Cordoba yang sangat stabil, anda akan berasa sangat kecewa. Bitcoin mempunyai sejumlah besar boom dan bust yang menjadikannya mata wang cepat kaya yang kurang ideal. Jangan membeli Bitcoins dengan mengharapkan untuk membuat kekayaan daripada mereka di kemudian hari. Ia adalah pasaran yang agak tidak menentu buat masa ini.

Juga, pesaing kepada Bitcoin muncul, menjadikan pasaran lebih pelbagai. Anda mempunyai banyak mata wang lain untuk melabur sekarang, seperti Litecoin, Namecoin dan PPCoin. Inilah sedikit rahsia: Litecoin mempunyai algoritma penyulitan terkuat daripada kesemuanya (scrypt).

bitcoinquestions-fizikal-syiling

Ya, memang ada! Casascius membuat syiling fizikal yang mewakili nilai dalam Bitcoin. Mereka juga menjual bar 100-BTC bersalut emas. Tawaran itu sangat menguntungkan jika anda membeli daripada perniagaan yang menerima Bitcoin sebagai wang yang sah, walaupun saya tidak fikir ini akan benar-benar berlaku.

Begini caranya: Ia mengandungi hologram bebas gangguan yang melindungi kunci peribadi yang boleh digunakan untuk menyahsulit “alamat” syiling di Internet. Dengan menyahsulitnya, anda boleh menebus dana anda pada bila-bila masa dalam talian.

Syiling benar-benar tidak mempunyai kegunaan praktikal kecuali untuk menyimpan wang anda dalam objek fizikal yang boleh anda bawa ke mana-mana. Syiling itu juga akan menjadi bahan perbualan yang hebat. Sudah tentu, kos syiling fizikal adalah lebih tinggi sedikit daripada nilai yang diwakilinya (iaitu syiling 25 BTC sebenarnya akan menelan kos 26.20 BTC). Ini meliputi kos pengeluaran Casascius dan sedikit markup untuk keuntungan.

Saya harap ini menjawab sebarang soalan yang mungkin anda ada tentang Bitcoin. Saya telah cuba menjadikannya setepat fakta yang mungkin. Jika anda ingin menambah sesuatu pada perbincangan, tinggalkan komen di bawah dan kita boleh bercakap!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Miguel telah menjadi pakar pertumbuhan perniagaan dan teknologi selama lebih daripada satu dekad dan telah menulis perisian lebih lama lagi. Dari istana kecilnya di Romania, dia mempersembahkan perspektif yang dingin dan analitikal kepada perkara yang mempengaruhi dunia teknologi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *