3 positif dan 3 negatif dalam perjuangan S’pore menentang Covid-19: Ong Ye Kung, Berita Kesihatan & Cerita Teratas

SINGAPURA – Langkah penstabilan yang telah dilaksanakan di Singapura akan dilanjutkan selama sebulan lagi berikutan peningkatan jumlah kes Covid-19 di unit rawatan rapi (ICU) dan di hospital.

Semasa sidang media maya pada hari Rabu (20 Okt), Menteri Kesihatan Ong Ye Kung berkata terdapat tiga positif dan tiga negatif dalam usaha berterusan Singapura menentang gelombang kes Covid-19 terbesar yang dialami sejak permulaan wabak Covid-19. .

Berikut adalah “tiga positif”:

Kes Covid-19 di Singapura telah stabil sejak dua minggu lalu, kata Encik Ong. Walaupun terdapat peningkatan kepada 3,500 kes komuniti Covid-19 pada hari Selasa, ini disebabkan oleh peningkatan biasa kes selepas hujung minggu.

“Jumlah hari ini sedang dimuktamadkan, tetapi nampaknya telah menjadi sederhana, (walaupun ia) masih sedikit melebihi 3,000 kes komuniti,” kata Encik Ong.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan akan memantau trend dalam beberapa hari akan datang, untuk memahami ke mana hala tuju kes.

Tetapi yang penting ialah kes tidak lagi berganda setiap beberapa hari, seperti yang dilihat Singapura pada September dan awal Oktober, tambah Encik Ong.

Kini terdapat peratusan yang lebih tinggi bagi individu yang dijangkiti tanpa gejala atau gejala ringan, kata Encik Ong.

Kira-kira 98 peratus individu yang dijangkiti pernah mengalami simptom ringan atau tiada. Tetapi dalam tempoh 28 hari yang lalu, ini telah meningkat kepada 98.6 peratus.

Baki 1.1 peratus kes memerlukan suplemen oksigen, 0.1 peratus memerlukan masa di unit rawatan rapi, dan 0.2 peratus telah meninggal dunia.

Dalam kalangan warga emas berumur 60 tahun ke atas yang diberi vaksin, jumlah orang yang dijangkiti semakin berkurangan.

Encik Ong berkata pada kemuncaknya pada awal Oktober, terdapat 1,000 warga emas yang diberi vaksin dijangkiti dalam sehari. Ini telah jatuh kepada 279 pada hari Selasa.

Beliau berkata kejatuhan bilangan ini adalah disebabkan gabungan faktor, termasuk warga emas mengurangkan aktiviti sosial mereka dan suntikan penggalak yang diberikan.

Walaupun terdapat tanda-tanda positif, Encik Ong turut menyerlahkan “tiga tanda negatif”:

Tiada tanda kes Covid-19 menurun di Singapura, dan ia akan mengambil masa untuk ini berlaku, kata Encik Ong.

“Apabila lebih ramai orang mendapat rangsangan, apabila individu yang diberi vaksin menangkap virus dan hanya mengalami simptom seperti selesema ringan, antibodi dan imuniti dalam masyarakat kita akan meningkat dari semasa ke semasa,” katanya.

“Apabila itu berlaku, anda akan melihat kes jatuh, dan kemudian kita boleh membuka aktiviti sosial dan ekonomi tanpa kes meningkat dengan sangat cepat.”

Hospital dan pekerja penjagaan kesihatan Singapura kekal di bawah tekanan, kata Encik Ong.

2,000 bilik pengasingan untuk Covid-19 di Singapura kini 81 peratus telah diisi. “Barisan telah terbentuk untuk pesakit Covid-19 dan bukan Covid-19 yang memerlukan katil hospital di hospital tertentu,” kata Encik Ong.

“Kami telah menyediakan 207 katil unit rawatan rapi – 71 diduduki oleh pesakit yang diintubasi, itu bermakna mereka memerlukan ventilator untuk membantu mereka bernafas.”

Encik Ong berkata pesakit seperti itu tinggal purata 15 hari, tetapi kes paling lama boleh bertahan sehingga sebulan.

Beliau berkata terdapat 75 lagi pesakit yang tidak dimasukkan ke dalam ICU tetapi telah dimasukkan ke ICU kerana memerlukan pemantauan dan rawatan rapi oleh petugas kesihatan terlatih ICU bagi mengelak kemerosotan selanjutnya.

“Jadi beban kerja pada pekerja penjagaan kesihatan dan hospital adalah sangat penting,” kata Encik Ong.

Bilangan jangkitan di kalangan warga emas yang tidak divaksin berumur 60 tahun ke atas terus menjadi sangat tinggi.

Encik Ong berkata ini berbeza dengan trend untuk warga emas yang diberi vaksin, yang kesnya semakin menurun.

Warga emas yang tidak diberi vaksin menyumbang dua pertiga daripada pesakit di ICU dan mereka telah meninggal dunia.

Sepanjang lima hari lalu, bilangan jangkitan bagi warga emas yang tidak divaksinasi adalah purata 127 kes sehari.

“Bagi mereka, penyakit itu bukan 98.6 peratus ringan,” katanya, merujuk peratusan individu yang dijangkiti tanpa gejala atau gejala ringan dalam tempoh 28 hari lepas.

“Bagi warga emas yang tidak divaksin dalam usia 60-an, data kami menunjukkan satu daripada empat akan memerlukan oksigen, penjagaan ICU, atau akan meninggal dunia.”

Risiko penyakit serius meningkat kepada satu daripada tiga bagi mereka yang berumur 70-an, dan satu daripada dua bagi mereka yang berumur 80-an atau lebih.

“Apabila seorang warga emas yang tidak divaksinasi mendapat oksigen, lebih daripada satu daripada lima akan memerlukan penjagaan ICU atau mati,” tambah Encik Ong.

Beliau berkata beliau berharap bilangan kes dalam kalangan warga emas yang tidak divaksin akan berkurangan, dengan langkah-langkah dibezakan yang divaksin dilaksanakan baru-baru ini.

Tetapi dalam pada itu, hospital sedang mempersiapkan diri untuk beban pesakit yang berat.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *