13 Petua dan helah MacBook Pro Touch Bar yang sangat baik (2021)

Walaupun Touch Bar, jalur skrin sentuh nipis di atas papan kekunci MacBook anda, telah menjadi salah satu inovasi Apple yang paling kontroversi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia boleh menjadi sangat berguna jika anda tahu cara menggunakannya dengan betul. Ia boleh membantu anda melakukan perkara dengan cepat seperti AirDrop, menukar paparan fail Finder, berfungsi secara intuitif mengikut apl tertentu dan banyak lagi. Untuk membantu, berikut ialah beberapa petua dan helah MacBook Pro Touch Bar yang berguna yang akan meningkatkan pengalaman anda dan menjadikan perkara lebih produktif.

Anda tidak perlu mengetik berulang kali untuk menukar kelantangan atau kecerahan. Anda boleh menyentuh butang masing-masing pada Bar Sentuh dan luncurkannya ke kanan atau kiri.

Catatan: Jika anda telah mendayakan zum Bar Sentuh di bawah Keutamaan Sistem 鈫 Kebolehcapaian 鈫 Zum, petua di atas tidak akan berfungsi kerana menekan Bar Sentuh memaparkannya di bahagian bawah skrin MacBook.

Touch Bar boleh disesuaikan supaya anda mempunyai pilihan yang anda perlukan terus padanya. Anda boleh menambah dan mengalih keluar item yang anda tidak suka.

Sesetengah apl terbina seperti Finder, Safari, Mail dan apl pihak ketiga seperti Photoshop mempunyai pilihan penyesuaian untuk Touch Bar. Untuk mengetahui sama ada aplikasi menyokong kawalan Bar Sentuh tersuai dan untuk menyesuaikannya, buka apl dan klik Lihat di bar menu atas. Seterusnya, klik Sesuaikan Bar Sentuh.

Alat tangkapan skrin Mac adalah mantap. Dan ini termasuk mengambil tangkapan skrin Bar Sentuh (jika anda memerlukannya!). Untuk ini, tekan Perintah + Shift + 6

Adakah anda kerap menggunakan kekunci fungsi dan ingin menjadikannya satu-satunya perkara yang boleh dilihat secara berterusan pada Bar Sentuh? Jika ya, begini caranya.

Apabila anda menaip sesuatu, Touch Bar anda menunjukkan teks ramalan, sama seperti iPhone. Anda boleh mengetiknya untuk melengkapkan ayat. Sekiranya anda tidak melihat teks, ketik ikon papan kekunci pada Bar Sentuh (jika anda melihatnya.)

Terdapat pelbagai cara untuk menggunakan emoji pada Mac. Tetapi Touch Bar menjadikannya sangat mudah. Apabila anda menaip (dalam kebanyakan apl), anda akan melihat ikon emoji pada Bar Sentuh. Ketik untuk melihat beberapa emoji dan gunakannya.

Touch Bar mempunyai alat pemformatan tersembunyi semasa anda menaip (sambil Touch Bar memaparkan skrin ramalan). Untuk mendedahkan alat pemformatan seperti tebal, condong, jenis fon, dsb., ketik > butang pada Bar Sentuh. Selain itu, apabila anda memilih perkataan atau ayat, alat pemformatan dipaparkan secara automatik pada Bar Sentuh.

Apabila anda memilih fail dalam Finder, anda akan melihat pilihan seperti paparan pantas, kongsi, teg, dsb., pada skrin. Ketik satu untuk memanfaatkannya dengan cepat.

Anda juga boleh mengetik ikon (ia kelihatan seperti ikon senarai bertitik tumpu) untuk menukar gaya paparan fail dalam Finder dengan mudah. Butang yang sama juga mendedahkan kegunaan ‘Disusun mengikut:‘ pilihan.

Sekiranya anda tidak menyukai Siri pada Bar Sentuh (atau mengkliknya secara tidak sengaja semasa mencapai ID Sentuh), anda boleh mengalih keluarnya. Untuk ini, buka Keutamaan Sistem dan klik papan kekunci. Seterusnya, klik Sesuaikan Jalur Kawalan dan keluarkan Siri ikon dengan menyeretnya (menggunakan Trackpad atau tetikus) dari Touch Bar ke skrin Mac.

Apabila anda melancarkan Safari, Touch Bar mendapat kehidupan baharu, nampaknya. Anda akan melihat pelbagai pilihan yang membolehkan anda membuka tab baharu, melancarkan tapak web kegemaran dengan pantas, menavigasi melalui tab terbuka, carian, dsb. Kebanyakan pilihan adalah agak mudah, dan apabila anda melihatnya, mudah untuk memikirkannya.

Touch Bar berfungsi dengan baik sebagai pad penyental. Sama ada anda berada dalam apl Foto atau mengedit video atau foto, anda akan melihat jenis kawalan peluncur pada Bar Sentuh. Gunakannya untuk menyental.

Sebagai tambahan kepada kawalan terbina, anda boleh menggunakan beberapa apl pihak ketiga yang menambah atau meningkatkan pengalaman Touch Bar anda. Berikut ialah beberapa apl yang patut disemak.

Saya harap kini anda tahu cara memanfaatkan sepenuhnya jalur kecil skrin pada MacBook Pro anda menggunakan petua dan helah ini. Pada mulanya, saya tidak begitu menyukainya. Tetapi dari masa ke masa, Touch Bar telah berkembang pada saya, dan kini, saya (hampir) menikmatinya. Apakah pandangan anda tentang ini? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Anda juga mungkin ingin menyemak ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *