117 pesakit, kakitangan di poliklinik Bukit Merah diberi vaksin Covid-19 yang salah, dos yang lebih rendah, Berita Singapura & Berita Teratas

SINGAPURA – Seramai 117 pesakit dan kakitangan di sebuah poliklinik Bukit Merah diberi dos yang salah bagi vaksin Covid-19 mereka, dengan hanya satu per sepuluh daripada dos yang disyorkan, antara Rabu (20 Okt) dan Jumaat.

Poliklinik SingHealth dalam satu kenyataan pada Ahad berkata terdapat kesilapan dalam mengenal pasti tanda pada picagari baharu yang diperkenalkan di klinik itu baru-baru ini.

Enam kakitangan dan 111 pesakit yang mengambil vaksin Pfizer BioNTech / Comirnaty telah terjejas. Akibatnya, pesakit yang terjejas menerima dos yang lebih rendah iaitu kira-kira 10 peratus daripada dos yang disyorkan, katanya.

Kesilapan itu dikesan pada hari Jumaat apabila seorang rakan sekerja membantu dengan vaksinasi, kata Poliklinik SingHealth.

Siasatannya mengesahkan bahawa kejadian itu terpencil, dan semua vaksinasi dan perkhidmatan lain di polikliniknya tidak terjejas, tambah kenyataan itu.

Ketua pegawai eksekutif SingHealth Polyclinics Adrian Ee memohon maaf atas kebimbangan dan kesulitan yang dialami oleh semua pesakit yang terjejas dan ahli keluarga mereka.

Beliau menambah bahawa kumpulan itu akan mengambil semua langkah yang perlu untuk menangani kebimbangan mereka serta mengatur vaksin gantian Covid-19 secepat mungkin.

Kata Dr Ee: “Kami telah mengambil langkah segera untuk membetulkan kesilapan itu, dan kakitangan telah diingatkan tentang penggunaan picagari baharu yang betul untuk mentadbir vaksin Covid-19.

“Kami juga ingin meyakinkan pesakit kami bahawa kami telah menyemak proses kami dengan teliti, dan akan memastikan kakitangan biasa dengan penggunaan peranti baharu.”

Susulan pengesanan kejadian itu, tindakan segera diambil untuk menentukan tahap kesilapan dan menghubungi pesakit yang terjejas secepat mungkin, kata Poliklinik SingHealth.

Kumpulan itu menambah, berdasarkan garis panduan vaksinasi semasa oleh Kementerian Kesihatan, pesakit dengan pengurangan dos awal tidak mungkin mengalami reaksi buruk.

Secara klinikal selamat untuk mereka meneruskan dos penggantian vaksin Covid-19.

Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, semua pesakit yang terjejas akan dinilai oleh doktor sebelum mereka menerima dos gantian mereka di poliklinik.

Awal tahun ini pada bulan Januari, seorang kakitangan di Pusat Mata Nasional Singapura telah tersilap diberi setara dengan lima dos vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19.

Pekerja yang bertanggungjawab mencairkan vaksin telah dipanggil pergi untuk mengurus perkara lain sebelum ia dilakukan.

Seorang kakitangan kedua kemudiannya telah tersilap dos yang tidak dicairkan dalam vial sebagai sedia untuk ditadbir.

Pada bulan Jun, seorang budak lelaki berusia 16 tahun telah tersilap diberi dos pertama vaksin Moderna Covid-19, yang belum diluluskan untuk mereka di bawah umur 18 tahun di Singapura.

Kesilapan itu ditemui di pusat vaksinasi Kelab Komuniti Kolam Ayer apabila kakitangannya mengenal pasti budak itu berumur di bawah 18 tahun selepas dia diberi suntikan.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *