10 perkara yang perlu anda ketahui tentang Hyper-V – TechRepublic

Teknologi Hypervisor ialah perisian di mana berbilang mesin maya boleh dijalankan, dengan lapisan hypervisor mengawal perkakasan dan memperuntukkan sumber kepada setiap sistem pengendalian VM. Hyper-V ialah platform virtualisasi yang disertakan dalam Windows Server 2008. Microsoft juga baru-baru ini mengeluarkan versi kendiri, dipanggil Hyper-V Server 2008, yang tersedia sebagai muat turun percuma dari tapak Web Microsoft.

Memandangkan virtualisasi pelayan menjadi lebih penting kepada perniagaan sebagai penyelesaian penjimatan kos dan keselamatan, dan apabila Hyper-V menjadi pemain utama dalam ruang virtualisasi, adalah penting bagi pakar IT untuk memahami cara teknologi berfungsi dan perkara yang mereka boleh dan tidak boleh. lakukan dengannya.

Dalam artikel ini, kami menangani 10 perkara yang perlu anda ketahui tentang Hyper-V jika anda mempertimbangkan untuk menggunakan penyelesaian virtualisasi dalam persekitaran rangkaian anda.

Nota: Maklumat ini juga tersedia sebagai muat turun PDF.

#1: Untuk menjadi hos atau tidak untuk menjadi hos?

Hyper-V ialah hypervisor “jenis 1” atau “asli”. Ini bermakna ia mempunyai akses terus kepada perkakasan mesin fizikal. Ia berbeza daripada Pelayan Maya 2005, yang merupakan produk maya “jenis 2” atau “dihoskan” yang perlu dijalankan di atas sistem pengendalian hos (cth, Windows Server 2003) dan tidak mempunyai akses terus kepada perkakasan.

Versi kendiri Hyper-V akan dijalankan pada “logam kosong” — iaitu, anda tidak perlu memasangnya pada sistem pengendalian hos asas. Ini boleh menjimatkan kos; walau bagaimanapun, anda kehilangan keupayaan untuk menjalankan peranan pelayan tambahan pada mesin fizikal. Dan tanpa hos Windows Server 2008, anda tidak mempunyai antara muka grafik. Pelayan Hyper-V yang berdiri sendiri mesti ditadbir dari baris arahan.


Nota

Hyper-V Server 2008 adalah berdasarkan Teras Pelayan Windows Server 2008 tetapi tidak menyokong peranan tambahan (pelayan DNS, pelayan DHCP, pelayan fail, dll.) yang disokong oleh Teras Pelayan. Walau bagaimanapun, kerana mereka berkongsi komponen kernel yang sama, anda tidak sepatutnya memerlukan pemacu khas untuk menjalankan Hyper-V.


Standalone Hyper-V juga tidak termasuk sokongan memori yang besar (melebihi 32 GB RAM) dan sokongan untuk lebih daripada empat pemproses yang anda perolehi dengan edisi Enterprise dan DataCenter Windows Server 2008. Anda juga tidak mendapat faedah ketersediaan yang tinggi pengelompokan dan ciri Migrasi Pantas yang disertakan dengan edisi Perusahaan dan Pusat Data.

#2: Keperluan sistem

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Hyper-V Server 2008 ialah perisian 64-bit sahaja dan boleh dipasang hanya pada perkakasan 64-bit yang mendayakan teknologi pecutan maya Intel VT atau AMD-V. Pemproses yang disokong termasuk Intel Pentium 4, Xeon, dan Core 2 DUO, serta Opteron AMD, Athlon 64 dan Athlon X2. Anda mesti mendayakan DEP (Data Execution Protection) (bit Intel XD atau bit AMD NX). Pemproses 2 GHz atau lebih pantas disyorkan; minimum yang disokong ialah 1 GHz.


Nota

Walaupun Hyper-V sendiri adalah 64-bit sahaja, sistem pengendalian tetamu boleh sama ada 32-bit atau 64-bit.


Microsoft menyatakan keperluan memori minimum sebagai 1 GB, tetapi 2 GB atau lebih disyorkan. Standalone Hyper-V menyokong sehingga 32 GB RAM. Anda memerlukan sekurang-kurangnya 2 GB ruang cakera kosong untuk memasang Hyper-V itu sendiri, dan kemudian OS dan aplikasi untuk setiap VM akan memerlukan ruang cakera tambahan.

Juga sedar bahawa untuk mengurus Hyper-V dari stesen kerja anda, anda memerlukan Vista dengan Pek Perkhidmatan 1.

#3: Keperluan pelesenan

Windows Server 2008 Standard Edition membolehkan anda memasang satu contoh fizikal OS ditambah satu mesin maya. Dengan Edisi Perusahaan, anda boleh menjalankan sehingga empat VM dan lesen Edisi DataCenter membenarkan bilangan VM yang tidak terhad.

Edisi kendiri Hyper-V, bagaimanapun, tidak termasuk sebarang lesen sistem pengendalian. Jadi, walaupun OS hos asas tidak diperlukan, anda masih perlu membeli lesen untuk sebarang contoh Windows yang anda pasang dalam VM. Hyper-V (kedua-dua versi Windows 2008 dan kendiri) menyokong sistem pengendalian tetamu Windows berikut: Windows Server 2008 x86 dan x64, Windows Server 2003 x86 dan x64 dengan Service Pack 2, Windows 2000 Server dengan Service Pack 4, Vista x86 dan edisi x64 Business, Enterprise dan Ultimate dengan Service Pack 1 dan XP Pro x86 dan x64 dengan Service Pack 2 atau lebih tinggi. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang tetamu yang disokong, lihat artikel Pangkalan Pengetahuan 954958.

Hyper-V juga menyokong pemasangan VM Linux. Hanya SUSE Linux Enterprise Server 10, kedua-dua edisi x86 dan x64, disokong, tetapi pengedaran Linux lain dilaporkan telah dijalankan pada Hyper-V. Mesin maya Linux dikonfigurasikan untuk menggunakan hanya satu pemproses maya, seperti Windows 2000 dan XP SP2 VM.

#4: Format fail dan keserasian

Hyper-V menyimpan setiap mesin maya ke fail dengan sambungan .VHD. Ini adalah format yang sama yang digunakan oleh Microsoft Virtual Server 2005 dan Virtual PC 2003 dan 2007. Fail .VHD yang dicipta oleh Virtual Server dan Virtual PC boleh digunakan dengan Hyper-V, tetapi terdapat beberapa perbezaan dalam perkakasan maya (khususnya, kad video dan kad rangkaian). Oleh itu, sistem pengendalian dalam VM tersebut mungkin perlu dikemas kini pemacunya.

Jika anda ingin mengalihkan VM daripada Pelayan Maya ke Hyper-V, anda perlu menyahpasang Penambahan Mesin Maya daripada VM dahulu semasa anda masih menjalankannya dalam Pelayan Maya. Kemudian, matikan VM dalam Pelayan Maya (jangan simpannya, kerana keadaan yang disimpan tidak serasi antara VS dan Hyper-V).

VMware menggunakan format .VMDK, tetapi imej VMware boleh ditukar kepada .VHD dengan Pengurus Mesin Maya Pusat Sistem (dirujuk dalam bahagian seterusnya) atau dengan menggunakan alat Vmdk2Vhd, yang anda boleh muat turun dari tapak Web VMToolkit.


Nota

Sistem Citrix menyokong format .VHD untuk XenServernya, dan Microsoft, Citrix dan HP telah bekerjasama dalam Infrastruktur Desktop Maya (VDI) yang berjalan pada Hyper-V dan menggunakan kedua-dua komponen Microsoft dan XenDesktop Citrix.


#5: Pengurusan Hyper-V

Rajah

Rajah A: Konsol Pengurusan Hyper-V dalam Pelayan 2008

konsol hiper-v

Rajah B

Rajah B: Hyper-V disepadukan ke dalam Pengurus Pelayan dalam Windows Server 2008.

hiper-v

Alat pengurusan Hyper-V (MMC snap-in) untuk Vista membolehkan anda mengurus Hyper-V dari jauh dari desktop Vista anda. Anda mesti memasang SP1 sebelum anda boleh memasang dan menggunakan alat pengurusan. Anda boleh memuat turunnya untuk Vista 32-bit atau Vista 64-bit.


Petua

Jika anda menjalankan pelayan Hyper-V dan klien Vista anda dalam persekitaran kumpulan kerja, beberapa langkah konfigurasi diperlukan untuk menjadikan alat pengurusan jauh berfungsi. Lihat artikel ini untuk maklumat lanjut.


Mesin maya Hyper-V juga boleh diurus menggunakan Pengurus Mesin Maya Pusat Sistem Microsoft 2008, bersama-sama dengan VM yang dijalankan pada Pelayan Maya Microsoft dan/atau VMware ESX v3. Dengan menyepadukan dengan SCCM, anda mendapat pelaporan, templat untuk penciptaan mesin maya yang mudah dan pantas, dan banyak lagi. Untuk maklumat lanjut, lihat halaman Pengurus Mesin Maya Pusat Sistem.

Tugas pengurusan Hyper-V boleh dilakukan dan diautomatikkan menggunakan Instrumen Pengurusan Windows (WMI) dan PowerShell.

#6: Peranti yang ditiru lwn. sintetik

Pengguna tidak melihat istilah ini dalam antara muka, tetapi ia merupakan satu perbezaan yang penting apabila anda ingin mendapatkan prestasi terbaik daripada mesin maya Hyper-V. Emulasi peranti ialah cara biasa perisian virtualisasi mengendalikan peranti perkakasan dalam Pelayan Maya dan PC Maya. Perisian emulasi berjalan dalam partition induk (partition yang boleh memanggil hypervisor dan meminta penciptaan partition baharu). Kebanyakan sistem pengendalian sudah mempunyai pemacu peranti untuk peranti ini dan boleh but dengannya, tetapi ia lebih perlahan daripada peranti sintetik.

Peranti sintetik adalah konsep baharu dengan Hyper-V. Peranti sintetik direka bentuk untuk berfungsi dengan virtualisasi dan dioptimumkan untuk berfungsi dalam persekitaran itu, jadi prestasi adalah lebih baik daripada peranti yang dicontohi. Apabila anda memilih antara Penyesuai Rangkaian dan Penyesuai Rangkaian Legacy, yang pertama ialah peranti sintetik dan yang kedua ialah peranti yang dicontohi. Sesetengah peranti, seperti kad video dan peranti penunjuk, boleh dibut dalam mod yang dicontohi dan kemudian ditukar kepada mod sintetik apabila pemacu dimuatkan untuk meningkatkan prestasi. Untuk prestasi terbaik, anda harus menggunakan peranti sintetik apabila boleh.

#7: Komponen Integrasi

Sebaik sahaja anda telah memasang sistem pengendalian dalam mesin maya Hyper-V, anda perlu memasang Komponen Integrasi. Ini ialah kumpulan pemacu dan perkhidmatan yang membolehkan penggunaan peranti sintetik oleh sistem pengendalian tetamu. Anda boleh memasangnya pada Windows Server 2008 dengan memilih Masukkan Cakera Persediaan Perkhidmatan Integrasi daripada menu Tindakan dalam konsol Hyper-V. Dengan beberapa sistem pengendalian, anda perlu memasang komponen secara manual dengan menavigasi ke pemacu CD.

#8: Rangkaian maya

Terdapat tiga jenis rangkaian maya yang anda boleh buat dan gunakan pada pelayan Hyper-V:

  • Rangkaian peribadi membenarkan komunikasi antara mesin maya sahaja.
  • Rangkaian dalaman membenarkan komunikasi antara mesin maya dan mesin fizikal di mana Hyper-V dipasang (hos atau root OS).
  • Rangkaian luaran membenarkan mesin maya berkomunikasi dengan mesin fizikal lain pada rangkaian anda melalui penyesuai rangkaian fizikal pada pelayan Hyper-V.

Rajah C

Rajah C: Gunakan Pengurus Rangkaian Maya untuk menyediakan rangkaian peribadi, dalaman atau luaran.

pengurus rangkaian maya

Ambil perhatian bahawa anda tidak boleh menggunakan penyesuai rangkaian wayarles untuk menyediakan rangkaian untuk mesin maya dan anda tidak boleh melampirkan berbilang rangkaian maya pada NIC fizikal yang sama pada masa yang sama.

#9: Alamat MAC maya

Rajah D

Rajah D: Hyper-V boleh menetapkan alamat MAC secara dinamik kepada VM anda atau anda boleh menetapkan alamat MAC statik secara manual.

alamat MAC

Jika terdapat alamat MAC pendua pada VM pada pelayan Hyper-V yang sama, anda tidak akan dapat memulakan mesin kedua kerana alamat MAC sudah digunakan. Anda akan mendapat mesej ralat yang memberitahu anda tentang “Percubaan untuk mengakses alamat tidak sah.” Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai berbilang pelayan virtualisasi, dan VM disambungkan ke rangkaian luaran, kemungkinan alamat MAC pendua pada rangkaian timbul. Alamat MAC pendua boleh menyebabkan masalah sambungan dan rangkaian yang tidak dapat dijelaskan, jadi adalah penting untuk mencari cara untuk mengurus peruntukan alamat MAC merentas berbilang pelayan virtualisasi.

#10: Menggunakan RDP dengan Hyper-V

Apabila anda menggunakan Sambungan Desktop Jauh untuk menyambung ke pelayan Hyper-V, anda mungkin tidak boleh menggunakan tetikus atau peranti penunjuk dalam OS tetamu, dan input papan kekunci mungkin tidak berfungsi dengan betul sebelum memasang Perkhidmatan Integrasi. Tangkapan penunjuk tetikus sengaja disekat kerana ia berkelakuan tidak menentu dalam konteks ini. Ini bermakna semasa pemasangan OS, anda perlu menggunakan papan kekunci untuk memasukkan maklumat yang diperlukan untuk persediaan. Dan ini bermakna anda perlu melakukan banyak tab.

Jika anda menyambung ke pelayan Hyper-V daripada komputer Windows Vista atau Server 2008, penyelesaian yang lebih baik ialah memasang alat pengurusan jauh Hyper-V pada komputer klien.

Sumber tambahan

Hyper-V mendapat ulasan yang baik, walaupun daripada beberapa pakar yang menunjukkan aliran anti-Microsoft. Keluaran versi kendiri menjadikannya lebih menarik. Pakar IT yang ingin mengetahui lebih lanjut boleh menyiasat sumber Pembelajaran Microsoft yang berkaitan dengan teknologi Hyper-V, yang termasuk laluan latihan dan pensijilan, di Portal Pembelajaran Virtualisasi Microsoft.

Debra Littlejohn Shinder, MCSE, MVP ialah perunding teknologi, jurulatih dan penulis yang telah mengarang beberapa buku mengenai sistem pengendalian komputer, rangkaian dan keselamatan. Deb ialah editor teknologi, editor pembangunan dan penyumbang kepada lebih 20…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *